ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Haagen-Dazs, o firmă de înghețată renumită în lume, este silită să retragă de pe piața din România loturi de înghețată de vanile după ce inspectorii ANSVA au depistat în conținutul acesteia o substanță cancerigenă nemarcată pe cutie și interzisă în Uniunea Europeană. La câteva zile situația se repetă cu înghețata de ciocolată și cea de nuci. Compania susține că nu știa că substanțele cancerigene se află în conținutul produselor și afirmă că putem primi banii înapoi pe produsul cancerigen, desigur, dacă mai deținem bonul. Să tot mânânci înghețată cu cancer de pe piață!

"De 1970 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1.906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg”, a informat pe 5 august 2022 Asociația Pro Consumatori.

Reacția Asociației a survenit unui răspuns primit de aceasta pe 4 august, de la ANSVA, după ce Pro Consumatori a constatat mai multe retrageri masive de pe piață de loturi de înghețată încă din luna iulie, fără ca populația să fie informată cum se cuvine. Aceste notificări în lanț pot fi găsite însă pe site-ul ANSVA.

„Situația magazinelor din care s-au retras cantități neprecizate de înghețată Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezintă astfel: Mega Image retrageri de la comercializare din 1323 de magazine, Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine, Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine, Profi retrageri de la comercializare din 139 de magazine, Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine, Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine și Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.

În Uniunea Europeană oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezența acestuia în furaje și alimente. În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanță de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid și virucid.

Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân) și toxic pentru funcția de reproducere.”

La doar câteva zile suntem informați că noi loturi de înghețată Haagen-Dazs sunt retrase de la vânzare de marile rețele de supermarketuri, ca urmare a detectării unor urme de E 2-Cloroetanol, conform unor anunțuri postate pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, citate de ȘtiripeSurse. Acum este vorba de înghețata de ciocolată și înghețata de nuci.

„Clienții care au cumpărat unul dintre aceste produse pot returna produsul sau chitanța la locul de cumpărare pentru o rambursare completă”, spune cu tupeu producătorul de înghețată, la care statul român dă din cap cuminte.

„Ne cerem scuze pentru inconveniențele create!”, scrie negru pe alb supermarketul Profi într-un anunț din luna iulie.

Micul „inconvenient”, cum ar fi sănătatea afectată a miilor de români care au beneficiat de produsele Haagen-Dazs, cum poate fi returnat „complet”? Statul trebuie doar să depisteze otrava nu să și apere drepturile românilor afectați? Ce amendă a primit Haagen-Dazs?

Asociația Pro Consumatori revine cu noi dezvăluiri: „Pesticidul 2-Cloroetanol identificat în înghețata Haagen Dazs!”

Semnele și simptomele expunerii acute la cloroetanol pot include slăbiciune, amețeli, confuzie, tulburări de vedere, decoordonare, șoc, convulsii și comă. Pot apărea dispnee (respirație scurtă), edem pulmonar, depresie respiratorie și insuficiență respiratorie. Pot fi observate puls slab, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) și cianoză (nuanță albastră a pielii și a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greață, vărsături și hematurie (urină cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice și renale.

Nu se specifică în alertă de pe site-ul ANSVSA cum a ajuns acest pesticid în aceste sortimente de înghețată! Nu se specifică care a fost valoarea identificată în urma analizei de laborator!

Dacă avem curiozități despre acest incident, producătorul ne sugerează să-i trimitem un email în limba engleză la adresa: media.line@genmills.com.

Producătorul înghețatei Haagen Dazs a declanșat noi retrageri de la comercializare din 1517 magazine (Mega Image: 1073 magazine, Profi: 358 magazine, Carrefour: 75 magazine, Selgros: 2 magazine și Cora: 2 magazine) a următoarelor tipuri de înghețată: înghețată cu ciocolată belgiană 400g și 80 g, înghețată nuci macadamia 400 g și 80 g.”, afirmă organizația neguvernamentală.

Mai multe informații despre oxidul de etilenă oferite de Mihai Ponea, fost vicepreședinte ANSVSA, în prezent director executiv la DSVSA Vaslui:

„Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric; este clasificat ca substanță mutagenă de categoria 1B, ca substanță cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor.

Nu este aprobat ca substanță activă pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor în Uniunea Europeană, conform datelor furnizate în baza de date a UE privind pesticidele:

Legislatie aplicabila la nivelul UE

Prin Regulamentul (UE) nr. 868/2015 de modificare a anexelor II, III și V ale Regulamentului (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului au fost stabilite limite maxime admise de reziduuri de oxid de etilenă in anumite produse alimentare.

Care sunt limitele ?- 0,05 mg/kg pentru semintele de susan; pt celelalte 0,01 mg/kg

Pentru oxidul de etilenă, clasificat ca fiind cancerigen, mutagen și toxic pentru reproducere, Regulamentul (CE) nr. 396/2005 bazat pe principiul precauției, stabilește o abordare de toleranță zero, stabilind pentru fiecare marfă nivelul tehnic zero, care poate fi realizat prin metodele analitice actuale pentru acea matrice, exprimat prin Limita de Cuantificare (LOQ) și indicat de simbolul (*) în spatele valorii. Acest lucru este necesar cu respectarea principiului precauției, deoarece, în absența oricăror valori de referință toxicologice, nu se poate stabili un nivel sigur de expunere a consumatorului la această substanță.

Gestionarea generală a riscurilor la nivelul Uniunii Europene, în urma depistarii oxidului de etilenă in anumite produse alimentare

Contaminarea produselor alimentare cu oxid de etilena constituie un risc grav pentru sanatatea umana avand in vedere cele mentionate mai sus, respectiv clasificarea oxidului de etilena ca substanta mutagena, cancerigena si toxica si faptul ca nu este definit nivelul sigur de expunere a consumatorilor la aceasta substanta.

Prin urmare pentru a proteja sanatatea umana in cazul determinării oxidului de etilenă într-un produs - materie prima la un nivel peste LOQ, luând în considerare și incertitudinea de măsurare a metodei analitice, produsul este considerat neconform cu legislația UE, nu poate fi introdus pe piață și nu este permis să fie utilizat ca ingredient pentru producția de alimente și furaje. Prezența oxidului de etilena in aceste produse trebuie raportată fără întârziere în RASFF.

În cazul în care produsul contaminat a fost utilizat pentru producția de alimente sau furaje, alimentele sau furajele trebuie urmărite pe trasabilitate și nu pot fi introduse pe piață sau în cazul în care sunt deja introduse pe piață, trebuie retrase de la comercializare și rechemate de la consumatori. (art 20 al R CE 396/2005)

Semintele de susan

Primele informatii privind contaminarea alimentelor cu oxidul de etilena au aparut in septembrie 2020 cand au fost inregistrate niveluri foarte ridicate de oxid de etilena in semintele de susan din India, nivelurile depasind de peste 1000 de ori limita maxima de reziduuri aplicabila oxidului de etilena (0,05 mg/kg).

Ca atare, legislatia privind controalele oficiale la intrarea in UE, respectiv R UE 2019/1793 a fost modificata pentru a fi stabilite conditii speciale la importul de seminte de susan din India (prezentarea de certificate oficiale care sa demonstreze analiza oxidului de etilena, rezultatele esantionarilor si analizelor de laborator; frecventa de 50% a controalelor fizice si de identitate pentru detectarea prezentei reziduurilor de pesticide la frontierele UE).
Dupa adoptarea noii legislatii si intensificarea controalelor atat la frontiera cat si in interiorul UE, un numar mare de incidente privind oxidul de etilena in seminte de susan sau produse cu seminte de susan au fost notificate prin RASFF

La nivelul Statelor membre au fost retrase toate semintele de susan si produsele cu seminte de susan (indiferent de procentul in care se aflau semintele de susan) depistate ca ar fi contaminate cu oxid de etilena.

Condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră, alte produse alimentare au mai fost identificate ca fiind contaminate cu oxidul de etilena si au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unor proceduri de retragere si rechemare.

Aditivul alimentar E 410 (guma de caruba)

Urmare a notificării de alertă, referitoare la prezența oxidului de etilenă în aditivul alimentar E410, utilizat în special în înghețata, Comisia Europeana a organizat trei întâlniri (29 iunie, 30 iunie și 13 iulie) cu coordonatorii crizelor din domeniul alimentelor și al furajelor din Statele Membre, cu experții grupurilor de lucru privind limitele maxim admise de reziduuri de pesticide si aditivii alimentari si cu EFSA.

Obiectivul acestor întâlniri a fost de a îmbunătății coordonarea între Statele Membre și de a stabilii măsuri unitare in gestionarea alertei menționate mai sus.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare. Este un produs natural, obținut din arborele de roșcov.

Comisia Europeana si Statele Membre au concluzionat că in conformitate cu prevederile legale stabilite în Legea Generală a Alimentelor (GFL):

- pentru produsele care conțin aditivul E410, despre care se știe că este contaminat cu oxid de etilenă ( aditivul conține un nivel de etilenă mai mare decât LOQ (0,1 mg/kg) nu poate fi definit un nivel de siguranță al expunerii la consumatori și de aceea orice nivel la care pot fi expusi consumatorii prezintă un potențial risc pentru acestia;

- în consecință, pentru a asigura un nivel inalt de protecție a sănătății, este necesar ca operatorii din domeniul alimentar, care au pus pe piața Uniunii Europene astfel de produse, să initieze retragerea acestor produse de pe piața UE, sub controlul autorităților competente naționale, și să le recheme de la consumatori.

Dupa data de 16 iulie a.c., data la care a aparut Comunicatul Comisiei Europene privind masurile stabilite pentru gestionarea acestei situatii, un numar foarte mare de notificari au fost initiate atat pentru loturi de aditiv E 410 contaminat cat si pentru produse in care acesta era utilizat ca ingredient (initial inghetata, apoi si alte produse: sosuri, chiftele, conserve din peste, sucuri pentru copii, sucuri vegetale, baza de inghetata)

Depistarea oxidului de etilena s-a realizat prin determinari ale acestei substante in aditivul E 410 iar ulterior, prin trasabilitate, au fost identificate loturile de produse alimentare care contin aditivul incriminat. Aceste determinari au fost realizate in statele membre UE care au achizitionat diverse loturi de aditivi (din Turcia sau alte tari din afara UE) si de aceea au existat mai multe notificari si au fost primite la momente/date diferite.

Avand in vedere ca aditivul E 410 este utilizat in general in procent de sub 1 % in produsele alimentare (de ex. la inghetata in procent de 0,39%),iar in aceste produse alimentare oxidul de etilena nu s-a identificat, acesta fiind sub limita de detective, retragerea si rechemarea produselor alimentare se realizeaza indiferent de procentul in care se regaseste oxidul de etilena in acestea. (de aceea analizele de laborator pentru aceste produse nu se justifica).

Notificarile de alerta privind prezenta oxidului de etilena in produsele alimentare plasate pe piata din Romania

Atat in cazul semintelor de susan cat si a altor produse alimentare contaminate cu oxid de etilena despre care au existat informatii ca sunt plasate pe piata din Romania, ANSVSA a urmat conduita si cele stabilite la nivelul Comisiei Europene dispunand si urmarind modul in care operatorii din domeniu au realizat retragerea si rechemarea produselor alimentare.

Capacitate analitica

Dezvoltarea metodelor de determinare a oxidului de etilena a fost realizata in functie de evolutia incidentelor de pe piata UE/nationala.

Astfel, pana in prezent a fost procedurata si validata metoda prin tehnica GC-MSMS pentru seminte oleaginoase (susan), avand in vedere ca aceasta matrice este introdusa in legislatie, Pentru inghetata si pentru alte produse alimentare de catre Institutu de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru realizarea acestor determinari in cadrul controalelor oficiale.

Actiuni viitoare

- La nivelul Uniunii Europene

O anchetă europeană este în curs pentru a afla cine dintre fabricanții de materie primă sau importatori este responsabil de acest incident alimentar complex si cu efecte majore financiare.
De asemenea, grupul de lucru privind coordonatorii crizelor din domeniul alimentelor și al furajelor din Statele Membre se va reintruni incepand cu luna septembrie a.c. pentru a analiza stadiul actiunilor intreprinse precum si oportunitatea adoptarii de noi regulamente pentru intensificarea controalelor oficiale privind oxidul de etilena (in special la produsele importate).”, conchide specialistul.