ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Stuful din Deltă a devenit furaj pentru animale din acest an. Premiera este inclusă în Planul Strategic 2023-2027, în care se prevede și acordarea subvenției pentru stuful recoltat din Rezervația Delta Dunării, dezvăluie Realitatea.

Planul Național Strategic 2023-2027 al Ministerului Agriculturii a adus o premieră în România: concesionarii terenurilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) de pe care se poate recolta stuf, primesc subvenție, începând cu 2023. Condiția este ca stuful să fie folosit ca furaj în hrana animalelor.

Totul a fost posibil prin schimbarea categoriei de folosință a unor terenuri din ape, în pășuni.
 
România și-a armonizat legislația națională la cea europeană, adoptată în 2021, dar după aproape șase ani de la începerea primelor demersuri în acest sens, declară Octavian Popa, administratorul unuia dintre cei mai mari concesionari de terenuri din Rezervația Biosferei Delta Dunării, firma Biodelta Resurse Tulcea.
 
„Acum se recoltează stuful ca furaj pentru animale, noi avem contract cu cei mai mari crescători de oi din România, care au 250 000 oi. Stuful se recoltează, se îmbalotează și se vinde ca furaj pentru animale crescătorilor de oi. În condițiile secetei care este din ce în ce mai accentuată, iar lucerna are un preț foarte mare, stuful este un nutrient foarte bun pentru animale”, a declarat Octavian Popa pentru puterea.ro.

Din cele 580. 000 de hectare ale RBDD, categoria de teren „agricol” cu folosința „arabil” din zona umedă a Deltei pe care se desfășoară practici agricole și care a putut face obiectul subvenționării în cadrul PNDR, reprezintă puțin peste 10% din suprafața teritoriului, mai exact 61.453 hectare teren agricol, a explicat Octavian Popa.