ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economia României a consemnat un avans de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar în ultimul trimestru al anului trecut, față de perioada similară din 2016, avansul Produsului Intern brut a încetinit la 6,9% (serie brută) de la 8,8% în T3, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate miercuri, informează Mediafax.

Produsul Intern Brut - PIB - pe anul 2017 a crescut cu 7% față de anul 2016. În trimestrul IV din 2017, PIB a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior și cu 7% față de același trimestru din 2016, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7,0% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Pentru anul 2017, niciuna dintre prognozele oficiale nu anticipase o creștere de 7%, cea mai optimistă – a Comisiei Naționale de Prognoză – estimând o creștere de 6,1%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, precizează INS.

Comparativ, anul trecut, economia chineză, a doua mare putere economică a lumii, după SUA, a crescut cu 6,9%, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, depășind așteptările analiștilor. La rândul lor, Statele Unite au raportat anul trecut un avans de 2,3%, scrie Ziarul Financiar.