ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În trimestrul II al acestui an, veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 2.889 de lei, dintre care veniturile bănești – 2.571 de lei, iar veniturile în natură - 318 lei, informează Institutul Național de Statistică.

Mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural. Astfel, o persoană care trăiește în mediul rural are un venit mediu lunar de 857 de lei, în vreme ce una din mediul urban câștigă 1.288 de lei.

Ȋn ambele situații, însă, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare și nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%).
 

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul II 2016, în medie, 38,1% din consumul gospodăriilor. 16,4% din bani se duc pe plata facturilor (locuință, apă, electricitate, gaze, etc.), 5,3% - pe comunicații, 6,4% pe îmbrăcăminte și încălțăminte și doar 3,4% pe recreere și cultură.

INS informează că în luna august a acestui an câștigul salarial mediu nominal net în România a fost de 2.076 de lei, în scădere față de luna precedentă cu 2 lei (‐0,1%).
 
 

Conform datelor EUROSTAT din 2015, România este la coada clasamentului în ceea ce privește venitul mediu anual net, cu 2.314 euro. Bulgaria e înaintea noastră, cu 3.332 euro. Ȋn Letonia venitul mediu anual net este de 5.828 euro, în Ungaria – 4.556 euro, în Franța - 21.415 euro, iar în Marea Britanie – 20.945 euro.