ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Național de Sănătate Publică propune carantina în Capitală  și în județul Ilfov pentru 14 zile, timp în care vor fi interzise toate activitățile, informează Antena3, cu excepția: 

1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea și comercializarea produselor alimentare și băuturilor în regim take-away.


2. Activitatea din creșe și grădiniție, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.


3. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective care se vor desfășura în afara lăcașurilor de cult.


4. Activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unități și doar în regim room-service.


5. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.


6. Activitatea de comerț pentru produse alimentare și cea de prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice sau private, se va desfășura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relația cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.


7. Activitatea în unitățile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum și operatorii transportului rutier de persoane și de mărfuri se poate desfășura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.


8. Activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, se va desfășura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare

Totodată, potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:

1. Deplasarea în interes profesional.


2. Deplasarea pentru asistență medicală.


3. Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.


4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.


5. Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.

Totuși, conform graficului de mai jos, municipiul București înregistrează o rată de vaccinare de 52.77, cea mai mare din țară, dar și cea mai mare rată de infectare din țară, 15,1 la mie.