ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul urmează să adopte în ședința de joi, de la ora 18.00, un proiect de hotărâre care aprobă prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Ultimul document care a prelungit starea de alertă a intrat în vigoare pe 15 octombrie.
 
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni că este în pregătire o nouă hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă, însă Executivul nu dorește să impună noi restricții. Pe 15 octombrie a intrat în vigoare prelungirea stării de alertă, printr-o hotărâre a Executivului. 
 
 
„Starea de alertă se instituie pe 30 de zile și se prelungește prin hotărâre de guvern pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Pregătim hotărârea pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne privește, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricții. Vrem ca situația să evolueze, să scadă numărul de infectari și treptat, pe măsură ce numărul de infectări scade, să revenim la o activitate cât mai aproape de normalitate”, spune Ludovic Orban.

Întrebat dacă va fi carantinată Capitala, el spune că decizia carantinării marilor orașe „e mai dificil de luat”.


Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis, miercuri, Institutului Național de Sănătate Publică o cerere de carantinare a mai multor localități din județul Sibiu, inclusiv a municipiului Sibiu, unde rata de infectare a depășit 11 la mie. „DSP a făcut o analiză de risc pentru anumite localități din județul Sibiu și a trimis-o la Institutul Național de Sănătate Publică pentru a primi un aviz. În momentul în care vom primi acel aviz, sigur că da, vom trece la aplicarea acelor măsuri. (...) Da, se propune carantinarea unor localități din județul Sibiu (...) inclusiv a municipiului Sibiu”, a spus Budescu.

Analiza trimisă la INSP va fi analizată, urmând să se dea un aviz pentru a se pune în aplicare eventuala carantinare.

„Decizia (de carantinare – n.r.) nu ne aparține nouă, ci aparține comandatului acțiunii, respectiv DSU. (...) Vă dați seama că luăm în calcul acest lucru și specialiștii în sănătate publică vor găsi cele mai bune metode pentru a preîntâmpina această evoluție fulminantă la Sibiu. Da, carantinarea este una dintre opțiuni, numai că nu o vom lua noi aici”, a spus subprefectul Sibiului, Rareș Macrea.

Județul Sibiu a depășit incidența de infectare 7 la mia de locuitori, conform situației cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile, având, miercuri, o rată de 7,19 la mie. Municipiul Sibiu are o rată de infectare de 11,18 la mie.