ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluții astfel încât oamenii să poată merge la biserică de Paște.

Declarația președintelui de la Cotroceni vine după ce deja se aflase în presa germană că cancelara Germaniei, Angela Merkel, va renunța la restricțiile excesive anunțate cu o zi înainte, respectiv închiderea Germaniei de Paști.

Tovarășa de la Berlin a declarat până la urmă azi că renunță la decizia privind impunerea unor restricții mai severe pe perioada sărbătorilor de Paște, recunoscând că ideea a fost o greșeală pe care și-o asumă, transmit Reuters și AFP.

„Ideea unor restricții severe de Paște a fost creată cu cele mai bune intenții”, a spus cancelara, adăugând însă că planul a fost pripit și nu ar putea fi pus în aplicare într-un timp atât de scurt.

Guvernul de orientare neo-nazisto-legebetistă prevăzuse pentru perioada din jurul sărbătorilor pascale închiderea tuturor magazinelor și desfășurarea slujbelor religioase exclusiv online, cu interdicții severe în special în zilele de Paști.

Angela Merkel și liderii celor 16 landuri, care au decis luni aceste măsuri după mai bine de 12 ore de discuții, se reunesc azi pentru o nouă ședință de negocieri, convocată în ultimul moment de cancelar, transmite Agerpres

"Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanță mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lui mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadrul familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Nu îmi doresc - și am spus acest lucru foarte clar de la început - să îngrădim accesul la biserică. Sunt Sfintele Sărbători de Paști. Oamenii vor să meargă la biserică și trebuie să găsim soluții ca să meargă la biserică", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Totodată, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o măsură de carantinare mascată. El susține o vacanță prelungită care va include Paștele catolic și cel ortodox și va dura aproximativ 5 săptămâni! Totul e prezentat ca un „avantaj”:

"Observând evoluția epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare - și vom anunța acest lucru - extinderea perioadei vacanței de primăvară în așa fel încât avantajele să fie următoarele:

să includă și sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe...” ETC

„Autoritățile române, speriate de cuvântul carantină, s-au gândit să-i fraierească pe cetățeni cu măsuri de carantină dar care să nu se numească de carantină”, scrie publicația online Români-Buni. De exemplu, închiderea școlilor pentru o lună a fost denumita frumos vacanță de Paște.

Autoritățile pregătesc restricții și mai dure în următoarea perioadă pentru a stopa răspândirea coronavirusului. La nivel național se discută posibilitatea introducerii unor restricții mai dure, precum limitarea deplasărilor în afara locuinței în intervalul 18:00 – 05:00. Această măsură ar putea fi luată împreună cu închiderea mall-urilor, dar și a unei carantine de weekend în care să fie deschise doar magazinele cu intrare din exterior. Ministrul Educației a anunțat deja că elevii vor intra în vacanță forțată timp de o lună.

Șeful DSU, Comandante Arafat, anunță că în cursul acestei săptămâni urmează să fie aprobate restricții suplimentare, inclusiv o carantină prelungită pe timp de noapte, despre care spune că este o măsură ce poate să reducă mobilitatea și contactul, care duc la răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte care încep de la 18.00, în Franța, de la 21.00 în alte țări, iar la noi la 22.00. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea, care duc la răspândirea virusului”, a spus marți seară, la Digi24, Raed Arafat, întrebat dacă ar fi de acord cu o carantină prelungită pe timp de noapte.

Secretarul de stat din MAI susține că s-a demonstrat că astfel de măsuri au demonstrat au avut succes în alte țări.

Totodată, Raed Arafat a respins ideea unei carantine totale de week-end.

Astea sunt discuții pe care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi și să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse. Să te duci în oraș, să te plimbi departe de casă după o anumită oră... poate în loc să fie ora 22, să fie o anumită oră mai devreme. Azi am avut o discuție la nivelul Comitetului tehnico-științific. Urmează să se facă o propunere CNSU”, a adaugat Arafat potrivit sursei citate

Raed Arafat spune că noi măsuri vor fi aprobate în cursul acestei săptămâni.

„Nu înseamnă asta mâine, dar în cursul acestei săptămâni urmează să se vină cu anumite aspecte care să fie aplicate probabil în timpul weekendului”, conchide Arafat.