ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este locul care are o însemnătate aparte pentru Mica Unire. Aici, în seara zilei de 23 ianuarie 1859, s-a pecetluit Unirea celor două Teritorii, Muntenia și Moldova, sub cupola Principatelor. Bucureștenii care trec pe lângă el îl privesc nu cu admirație, ci cu teama de a nu se prăbuși peste ei. Este Hotelul Concordia, de pe strada Smârdan nr. 39, acum o ruină care se pierde printre cluburile, pub-urile și restaurantele animate din centrul vechi. 

Pentru salvarea Hotelului Concordia, la 157 ani de la "Mica Unire", trei personalități ale vieții publice au inițiat și semnat o petiție adresată ministrului Culturii.  Semnatarii petiției "Salvați hotelul Concordia nu reproșează politicienilor că merg la Iași pentru a-l omagia pe Cuza și a juca hora Unirii, ci faptul că 'au uitat cu desăvârșire de existența clădirii hotelului Concordia, astăzi ajuns o ruină".

Academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul și scriitorul Stelian Tănase și prof. univ. dr. Alexandru Radu, politolog, au inițiat și lansat duminică o petiție adresată ministrului Culturii și Primarului Capitalei vizând 'salvarea hotelului Concordia din București, locul în care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 157 de ani".

'Ne-am gândit că o formă de a promova această inițiativă și de a atrage atenția asupra unei uitări poate fi aceea de a sublinia contradicția dintre festivismul manifestărilor de la Iași și dezinteresul politicienilor fața de locul istoric în care s-a născut, practic, statul român: clădirea hotelului Concordia, astăzi în ruină", a declarat duminică seara, pentru AGERPRES, profesorul univ. dr. Alexandru Radu. Acesta a precizat că "există tradiția, greșită din perspectivă istorică, ca politicienii noștri să se adune la Iași pe 24 ianuarie pentru a sărbători Unirea din 1859, dar din punct de vedere istoric cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care semnifică, practic, unirea Munteniei cu Moldova și deci nașterea statului român modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, iar evenimentul nu s-a petrecut la Iași, ci la București".

"Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iași, pentru a fi ales și domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la București, dubla sa alegere s-a produs și s-a consemnat în localul hotelului Concordia", a precizat Alexandru Radu.

Construit în 1852, Hotelul Concordia era bijuteria coroanei Bucureștiului. Cele 90 de camere ale hotelului, restaurantul cu ștaif unde burghezia se desfăta cu specialități franțuzești, italiene sau germane, cafeneaua și sala de biliard făceau din Hotelul Concordia unul dintre cele selecte localuri ale Bucureștiului. Elita politică a acelor vremuri, mari industriași și diplomați străini alegeau acest hotel datorită reputației sale.

De-a lungul anilor, hotelul a fost mistuit de flăcările a două incendii devastatoare, unul în 1884 și altul în 1901, însă de fiecare dată a fost refăcut complet și astfel blazonul său a fost salvat.
 
Odată cu instaurarea regimului comunist, a început și decăderea acestui stabiliment. Trecut în ograda ICRAL-ului, hotelul a găzduit oameni din clasa muncitoare, care nu au ținut cont de însemnătatea locului și au intervenit după propriul plac asupra construcției.
După Revoluție, hotelul a rămas în paragină aproximativ 10 ani, apoi este câștigat de un cetățean străin care îl vinde rapid către firma Ro Naturstein SRL în toamna anului 2003. De atunci, prin „grija" proprietarilor și indiferența fără margini a autorităților, o clădire care poate spune una dintre cele mai importante povești ale României moderne zace lipsită de glorie.