ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților consideră că data la care se sărbătorește Paștele a fost stabilită clar de Sinodul I Ecumenic și nu mai este nimic de discutat pe această temă, transmite NewsBucovina.

„Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică!”, spune IPS Calinic

„Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia.

Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică!

Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus, sau în minus.” - acesta e răspunsul Ierarhului Calinic la întrebarea unui credincios cu privire la petiția Intelectualilor lui Petrov.

Ierarhul a fost întrebat în legătură cu demersul inițiat de traseiștii politici și religioși Adrian Papahagi și Toader Baconschi de strângere de semnături pentru ca BOR să schimbe data la care se sărbătoresc Paștile.

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, am văzut că domnii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au făcut o petiție online pentru a strânge semnături, semnături care să pună presiune pe Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să schimbe data Sfintelor Paști. M-am uitat la unii din semnatari și am văzut că foarte mulți din semnatarii acestei petiții nu sunt ortodocși. Sunt curios dacă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poate lua în seamă o astfel de petiție semnată de un număr foarte mare de neortodocși, oameni care nu au nicio legătură cu această problemă și Ortodoxia?! Oamenii aceștia care nu știu de cine sunt susținuți văd că nu se lasă cu demersul lor până nu produc o noua schismă în Biserica Ortodoxă Română și până nu rup comuniunea liturgică, canonică și pascală cu Bisericile Ortodoxe surori. Oare nu ar trebui ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să se întrunească și să oprească acest demers care nu va aduce nimic bun, ci va aduce doar o nouă schismă în Biserica Ortodoxă Română și-n Ortodoxia universală? De ce li se permite acestor oameni să continue acest scandal fără sfârșit, scandal care a tulburat foarte urât Săptămâna Patimilor și Săptămâna luminată și care pare a continua pentru că inițiatorii sunt hotărâți să pună presiune pe Sinodul Bisericii Ortodoxe Române!!!??. Oare nu-i momentul ca ierarhia să intervină și să oprească o posibilă schismă și dezbinarea de acum? Cine are interes să se mențină această ceartă interminabilă din interiorul Bisericii Ortodoxe Române??!”, este mesajul primit de IPS Calinic pe site-ul Arhiepiscopiei.

Prin poziția sa IPS Calinic se situează alături de cea Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, și a Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, ctitorie a sfântului părinte Justin Pârvu.