ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, susține că „ar fi minunat” dacă Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale și s-ar sărbători Paștile în comuniune cu țările din Vest, după calendarul gregorian.

Întrebat, luni, de Cluj24, în cadrul mesajului și Pastoralei de Paști transmise de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, despre demersul universitarului Adrian Papahagi de la UBB, care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al BOR să calculeze și Paștile, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să se celebreze împreună cu credincioșii din Vest, mitropolitul Clujului a răspuns că și-ar dori din tot sufletul să se poată repara calendarul:

Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi.” Dar „tare greu este să te lupți cu ignoranța”, a mai adăugat cel poreclit în popor Andrei Andrăcuț.

Și ÎPS Teodosie a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 10 aprilie a.c., despre propunerea de schimbare a datei Paștelui, în BOR, venită din partea fostului adjunct al Monicăi Macovei, Adrian Papahagi, și fostului emul al Elenei Udrea, Teodor Baconschi, întregiți de actualul Vasile Bănescu de la Patriarhie care a susținut că e un „ideal absolut dezirabil”, potrivit DigiTV.

IPS Teodosie a fost întrebat de către jurnaliștii prezenți la conferința de presă despre declarațiile pe care cei doi plus unu le-au susținut în spațiul public privind schimbarea datei Paștelui, informează Info Sud Est. Acesta a răspuns doct:

Nu știe ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiții de la Sionodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui – adică să fie după echinocțiul de primăvară, după Paștele evreilor și după lună plină. Dacă aceste condiții nu se împlinesc se amână o lună ca să fie toate împlinite. Catolicii de exemplu au uneori Paștele înainte de Paștele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat că așa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocsi. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, doar îi compătimesc.”

Întrebat de către jurnaliștii prezenți de ce în Constanța este mai special procedeul de aducere a Luminii, Teodosie a declarat „Venim pe mare pentru că așa a venit Apostolul nostru (Apostolul Andrei) Și el a adus adevărul Învierii aici. Dacă nu era el nu aveam adevărul Învierii atât de devreme”.

VIDEO Arhiepiscopia Tomisului: