ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a afirmat despre Călin Georgescu, într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro, din 6 decembrie, în ziua ”Diktatului” CCR, că este ”mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician”. Patriarhia s-a grăbit să anunțe cercetarea Înaltului ierarh al BOR pentru „afirmații politice controversate”, înainte chiar de a se discuta cu Arhiepiscopia Tomisului, după cum o dovedește o reacție e eparhiei care a survenit comunicatului Biroului de Presă al Patriarhiei. Interviul nu se încadrează în perioada electorală având în vedere că alegerile fuseseră deja anulate.
 
ACTUALIZARE cu REACȚIA Arhiepiscopiei Tomisului:
 
Referitor la articolul din ziarul francez Le Figaro, în care este citat IPS Arhiepiscop Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
 
-    Jurnaliștii respectivi au cules materialul pentru un articol care urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale;
-    Aprecierile IPS Sale la adresa persoanelor despre care a fost întrebat în cadrul interviului sunt expresia recunoașterii firești a unor calități cu care cineva poate fi înzestrat (credință, respect față de valorile creștine, principialitate, pacifism etc.), putând astfel fi numit, potrivit unei vorbe din popor, „om al lui Dumnezeu”.
 
Declarațiile Înaltpreafințitului Teodosie: „Un om al lui Dumnezeu”

„Fac asta pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, el are un temperament echilibrat, nu ridică niciodată vocea și nu se dezminte.

Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”, a spus Teodosie, conform Le Figaro, într-un articol dedicat alegerilor din România.
 
„Oamenii de aici sunt îngrijorați pentru că Biden le-a ordonat să se lipsească de ei pentru a ajuta Ucraina. De aceea apreciez că Georgescu, ca și Donald Trump, are curajul să vorbească despre pace”, mai spune Înaltul Prelat.

„Nu trebuie să ne temem de Vladimir Putin, care este un om al împăcării, precum și un constructor de biserici”, au amintit ziariștii francezi o afirmație a Arhiepiscopului Teodosie.
 
Conform ziarului francez, IPS Teodosie a mai afirmat că alegerile prezidențiale 2024 reprezintă „un moment istoric”, sau „mai degrabă providențial”. 
 
Patriarhia anunță cu grabă nejustificată anchetarea Înaltului Prelat
  
Patriarhia Română a anunțat rapid că Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale și precizează că se delimitează ferm de afirmațiile făcute de înaltul ierarh într-un interviu oferit cotidianului "Le Figaro" cu privire la candidatul independent Călin Georgescu și la președintele rus Vladimir Putin, transmite Agerpres.

"Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicației "Le Figaro" cu privire la domnul Călin Georgescu și la președintele rus Vladimir Putin. În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale", precizează, marți, Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat de presă referitor la afirmațiile politice controversate ale ÎPS Teodosie.

Patriarhia reamintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică, mai amintește sursa oficială.