ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 31 mai 2023, de la ora 13:00, a avut loc conferința națională "Controversa Pascaliei în România interbelică", la Universitatea Ovidius din Constanța în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr. 1), informează canalul de YouTube Olivian Breda - Conferințe România.

Organizatori: Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului din Constanța. „Conferința națională propune o evaluare onestă a problematicii pascaliei, fără derapajul în emoțional și superficial, prin examinarea articolelor redactate în presa anilor 1928-1929 în România interbelică. Exercițiul de memorie privind controversa de proporții asupra pascaliei din acea perioadă a României Mari este necesar și util pentru a nu repeta greșelile trecutului. Pascalia este o hotărâre a Bisericii adoptată la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325 d.Hr.) cu scopul serbării unitare a evenimentului Învierii Mântuitorului Hristos în toată lumea creștină. Ea nu s-a dorit a fi un factor de unire exterioară cu creștini de alte confesiuni și nici nu face abstracție de data variabilă a Paștelui iudaic care a precedat-o cronologic pe cea a Paștelui creștin și care înglobează alte semnificații”, precizează conf. univ. dr. Carmen Ciornea, organizatoarea evenimentului, citată de canalul amintit.

Organizatori: Conf. univ. dr. Carmen Ciornea și Lect. univ. dr. Ionuț Chircalan. Moderator: Conf. univ. dr. Carmen Ciornea Au conferențiat: Pr. Prof. Univ. Dr. Bogdan Moise, Conf. univ. dr. Carmen Ciornea, Lect. Univ. Dr. Ionuț Butoi. Cu participarea: Î.P.S. Prof. Univ. Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului. (Concluzie în VIDEO mai sus)