ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 5 ianuarie, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de Sfințire a Apei la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, în ajunul praznicului Botezului Domnului.
 
Luni, de Botezul Domnului, la 7.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, de la ora 11.00, de tradiționala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului; iar de la ora 14.45, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu. Pentru credincioși au fost pregătite 200.000 de sticle cu Aghiasmă Mare.

După slujba de azi, înaltul ierarh al BOR s-a deplasat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Hârșova, situată în parcul de la Dunăre. De aici, alături de preoți și credincioși, a pornit în procesiune spre malul Dunării, în zona Port, unde a oficiat slujba Aghiesmei Mari.

Tineri curajoși au recuperat crucile din apele Dunării

În cadrul slujbei de sfințire a apelor, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în apele Dunării, simbolizând binecuvântarea adusă asupra întregii firi. Două cruci au fost recuperate de un tânăr curajos, iar cea de-a treia de un alt credincios.

Această tradiție simbolizează mărturisirea credinței și curajul de a păstra valorile spirituale. VIDEO:

 
Semnificația sfințirii apei și binecuvântarea adusă

IPS Teodosie a explicat semnificația spirituală profundă a acestei tradiții:

„Semnificația zilei de astăzi și a celei de mâine are o însemnătate cu totul aparte. Intrând Mântuitorul în Iordan, a sfințit apele și a făcut să se pogoare Duhul Sfânt. Apele sunt sfințite astăzi și mâine, și toți trebuie să luăm din această apă sfințită.

Prin sfințirea apei, ne sfințim și noi gustând apa, se sfințește și firea înconjurătoare. Astăzi și mâine, gospodarii stropesc cu apă sfințită toate casele lor, dar și gospodăriile, grajdurile cu animale, turmele de oi și de capre și toate vietățile dimprejur. De aceea, întreaga fire este sfințită, fiind ziua binecuvântărilor și a darurilor Duhului Sfânt, de care să ne facem și noi părtași, pentru ca sufletul, trupul și viața noastră să fie sfințite, trăite cu mai multă credință, grijă, dragoste și bucurie.”, a transmis site-ul specializat Adevărul Bisericii.

Arhiepiscopul a subliniat că această apă sfințită aduce în casele creștinilor nu doar curățenie fizică, ci și o binecuvântare spirituală profundă:

„Să ne sfințim sufletul, trupul și viața noastră, să trăim cu mai multă credință, grijă, dragoste și bucurie. Să păstrăm taina acestei zile și să simțim că Iordanul s-a prelungit până la noi cu sfințenia sa. Să fim împăcați unii cu alții, să dăruim pacea, dragostea, bucuria, căci am primit de la Hristos iertare și, astfel, putem dărui și noi cele lăuntrice, pe care le-am primit, către ceilalți.”

Îndemnul Arhiepiscopului

Arhiepiscopul Tomisului a îndemnat credincioșii să păstreze în suflete bucuria acestei sărbători și să ducă mai departe mesajul păcii și al sfințeniei:

„Să avem cu toții mintea și inima la cer, simțind că Iordanul s-a prelungit până la noi cu sfințenia sa. La mulți ani, bucurie și binecuvântare tuturor!”
 
În încheiere înaltul ierarh s-a rugat pentru sănătatea Patriarhului Daniel și a membrilor Sfântului Sinod și, pentru cei pregătiți, a rostit Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.