ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 22 iunie 2023, începând cu ora 10.00, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului au debutat lucrările Primului Simpozion internațional al Academiei Tomitane și, totodată, al inițiativei Academiei Universale a Poeților, cu binecuvântarea și cu o comunicare susținută de către IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Președintele Academiei Tomitane, precum și cu un cuvânt de bun venit adresat invitaților de către scriitorul Constantin Barbu. IPS Teodosie a vorbit și despre descoperirea extraordinară a profesorului Constantin Barbu a participării Mitropolitului Marcus al Tomisului la Marele Sinod de la Niceea (VIDEO).

Comunicările vor continua cu prezentări, eseuri, epistole susținute de către teologi ai Facultății de Teologie din Constanța și de către scriitorii prezenți la eveniment.

În perioada 21 iunie - 1 iulie 2023, Academia Tomitana (prin departamentul Academia Universalis Poetarum), împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, organizează un simpozion internațional dedicat Sfântului Dionisie Exiguul și poeziei, la care vor participa 13 invitați din 11 țări: Argentina (Guillermo Eduardo Pilίa și Ángela Gentile), Brazilia (Diego Mendes Sousa), Chile (Luis Cruz-Villalobos), Grecia (Dinos Koubatis), Italia (Massimo Massa și Cheikh Tidiane Gaye - scriitor italian născut în Senegal), Serbia - Kosovo (Jeton Kelmendi), Mongolia (Mend-Ooyo Gombojav), Mexic (Fernando Salazar Torres), România (Carmen Bulzan), Serbia (Jovanka Božić) și SUA (Bill Wolak).

În program sunt incluse: lansări de carte (23 iunie), prezentări de cărți (28 iunie), atelier de scriere creativă (26 iunie), conferința „Mongolia, patrimoniu istoric și cultural multimilenar”, recital de poezie susținut de către poeții invitați (23 iunie, 26 iunie, 28 iunie), Emil Boroghină – recital extraordinar De la Ovidiu la Mihai Eminescu (26 iunie), „Muzică și poezie la Pontul Euxin” - Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, recital de poezie (29 iunie) și participări la sfintele slujbe (24 iunie - Catedrala arhiepiscopală, 27 iunie – mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, 29 iunie – hramul Catedralei arhiepiscopale).

Un loc aparte îi este rezervat poetului latin Ovidiu. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 iunie, va avea loc recitalul de poezie: „Salve Ovidius!” la statuia lui Ovidius, Constanța, iar duminică, 25 iunie, programul se va desfășura în localitatea Ovidiu, unde vor fi vizitate Biserica, Geamia, Centrul Cultural, Plaja Ovidiu, Faleza. În amfiteatrul din localitate va avea loc un recital de poezie, apoi invitații vor vizita Insula Ovidiu și vor viziona filmul „Metamorfosis di un Poeta” (realizat cu ocazia împlinirii a două milenii de la moartea lui Ovidius, 2017).
Totodată, oaspeții vor putea vizita obiectivele culturale din Constanța (Muzeul de Artă, Farul Genovez, Portul Turistic Tomis, Piața Ovidius, Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța), vor merge în pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei (27 iunie) și la mănăstirea Dervent (28 iunie).
Vor fi acordate: premiul „Cununa de aur Ovidius” (26 iunie), Medalia de Aur „Dionysius Exiguus” (29 iunie), diplome de membru al Academiei Universale a Poeților (23 iunie) și diplome de membru titular al Academiei Tomitane (24 iunie).

Joi, 22 iunie, înainte de desfășurarea evenimentului academic, de la orele 6.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a sfințit capela „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” la Eforie Nord (str. Meduzei, nr. 8, fosta Casă Nanu), urmată de oficierea Sfintei Liturghii. La slujbă au participat și 100 de copii (cu vârsta între 5 și 18 ani), care au venit la mare prin intermediul Asociației „Glasul Vieții”, din Iași, al cărei președinte este pr. Dan Damaschin. Capela a fost amenajată în clădirea asociației, pentru ca cei 1650 de copii care vor veni la mare în această vară, organizați în 13 serii de câte o săptămână, să aibă o capelă în care să participe la sfintele slujbe.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!