ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a avut vineri seară o intervenție în direct la România TV, unde a vorbit despre noua tulburare produsă de polițiști vineri la slujba înmormântării unui preot, oficiată de arhiereu, dar și despre faptul că va organiza luni pelerinajul de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” cu participarea tuturor românilor și cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

„A fost o înmormântare. Eu nu pot să fac poliție la o înmormântare. A fost înmormântarea unui preot care a slujit 30 de ani și, sigur, oamenii au venit din toată comuna, chiar și din oraș și n-a fost nimic rău. (La întrebarea de ce nu a purtat mască - n.red.) Am o explicație foarte clară: pe 17 iulie anul acesta Patriarhia, în protocol cu Ministerul Sănătății, a stabilit ca slujitorii - ca și actorii, ca și d-voastră (crainicii TV) - nu poartă mască. De aceea, a fost o exagerare. Sigur, se dorește din nimic o acuzație. Nu este nimic real în această acuzație. Eu am intervenții foarte intense. Mu pot să fac aceste intervenții și, de aceea, n-am cum să port mască. Trebuie să mă și vadă poporul și nu pot să mă exprim, n-am respirație dacă port masca în timp ce-mi folosesc glasul din plin”, a explicat ÎPS Teodosie încercarea penibilă a trimișilor ministrului Vela de a crea o nouă intimidare la adresa credincioșilor într-un moment atât de delicat.

„Slujitorii bisericești sunt exceptați de la purtarea măștii, în timpul slujirii. Excepții asemănătoare găsim la cântăreți și la crainicii TV”, s-a arătat vineri pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, în postarea unui articol cu îndrumările Patriarhiei Române din vară, care stipulează această excepție pentru „slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”.

Întrebat cum se va desfășura pelerinajul din județul Constanța de sărbătoarea Sfântului Andrei, în contextul unei noi respingeri în justiție a cererii sale, Arhiepiscopul Tomisului a explicat că va continua dialogul cu autoritățile pentru ca pelerinajul să se desfășoare fără a se încălca nici libertatea religioasă, nici regulile sanitare.

„Eu țin legătura cu autoritățile, vreau să ne exprimăm acest drept al nostru de a ne închina la Sfântul Apostol Andrei și încă o dată îi chem pe toți românii să se închine. Noi vom asigura împreună cu jandarmii, cu poliția - au fost deja la Peștera Sfântului Andrei și Jandarmii, și Poliția, și direcția sanitară Constanța și vom asigura în acel platou atât de mare toată distanța fizică. Vom avea, de asemenea, substanțele de dezinfecție, nu vom intra înăuntru, toată ceremonia este afară, acolo încap câteva mii de oameni. S-a și calculat, s-a fixat cu culoarea albă locurile unde să stea oamenii. Va fi flux de intrare și flux de ieșire, astfel încât să nu fie o aglomerație, respectând toate normele sanitare”, a mai precizat Arhiepiscopul Tomisului.

Despre eventualitatea unei intervenții brurtale a jandarmeriei dacă pelerinii vor veni în număr mai mare decât s-a stabilit, ierarhul a spus că el nu îndeamnă la revoltă, dar nici nu va permite să le fie încălcate credincioșilor drepturile. Speranța lui e că nu se va ajunge, totuși, la situații tensionate, bazându-se și pe dialogul permanent cu autoritățile locale.

„Noi nu facem revoltă, dar, sigur, îmi apăr credincioșii în fața tuturor legiuitorilor, chiar dacă acuma legiuitorii acționează deși n-au dreptate, nu respectă legea, respectă niște hotărâri inferioare (și contradictorii - n.red.) legii. Noi respectăm și aceste hotărâri sanitare, pentru că sunt necesare. Dar nu înțelegem de ce să nu ne dea voie. Atunci chiar ne adresăm, mii de oameni, dincolo, în Europa, unde oamenii nu sunt bruscați. Dar eu nădăjduiesc că toate vor fi cum trebuie, am discutat și cu autoritățile locale, care vor asigura, prin jandarmerie și poliție, supravegherea tuturor pelerinilor. Iar pelerinii nu vin cu scandal, ei vin să se închine”, a explicat ÎPS Teodosie.

La întrebarea care stă pe buzele tuturor, dacă va fi acceptată prezența și a credincioșilor din țară, Arhiepiscopul Tomisului a spus că depune toate diligențele pe lângă autorități pentru ca aceștia să nu fie împiedicați să ajungă la fața locului.

„Întrucât Sfântul Andrei este al tuturor, vor putea participa. Este un principiu de bază: nu este un sfânt local, este un sfânt al tuturor românilor. De aceea eu cred că vor putea participa. Voi mai discuta (cu autoritățile -n.red.), nu trebuie să fie amendați, este nefiresc. Toate se întorc asupra celor care îi bruschează pe credincioși. Acesta e lucrul lui Dumnezeu, pe care nimeni nu poate să-l strice. Că dacă-l strică, Dumnezeu le răspunde”, a mai declarat ÎPS Teodosie, vineri seara, la România TV