ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a reacționat, sâmbătă, la propunerile lansate de INSP  privind măsurile care se vor în lua în biserici după data de 15 mai, scrie Stiripesurse.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat, în exclusivitate pentru site-ul citat, că politicul nu se poate implica în canoanele bisericii. Înaltul ierarh a precizat că este un lucru bun că politicienii acceptă redeschiderea bisericilor, chiar dacă nu se vor putea săvârși slujbe, dar nu este de acord cu interdicția administrării Sfintei Împărtășanii.

”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în Cultul Bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie.
 
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat, de asemenea, propunerile INSP, susținând că problema Sfintei Împărtășanii este una care aparține exclusiv Bisericii.

Guvernul României, prin Institutul Național de Sănătate Publică, propune redeschiderea bisericilor pentru credincioși, însă în condiții stricte. Conform propunerilor înaintate, se interzice ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice, iar sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult este interzisă.