ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent vineri – 28 iulie 2023 – la orele 11:00, la Biblioteca Națională din Torino, situată în Piazza Carlo Alberto, nr. 3 – Auditorium Vivaldi, cu prilejul Simpozionului "Cultura Română, Cultura Europeană”, un eveniment desfășurat sub egida Academiei Europene de Științe, Arte și Literatură din Torino și realizat în parteneriat cu Biblioteca Națională Universitară din Torino și cu sprijinul Ministerului Culturii din Italia, informează revista românilor din Torino, „Inspirație Românească”.

IPS Teodosie urmează să și slujească pentru românii din zonă, la o biserică românească, după cum a anunțat în predica susținută la finalul slujbei de noapte de la Catedrala Arhiepiscopală din Tomis-Constanța.

În cadrul evenimentului cultural român fără precedent de la Torino, vor putea fi admirate un palimpsest și un manuscris din primele secole, scrise chiar de Sfântul Ioan Cassian din Dobrogea și aflate la Biblioteca Națională a orașului italian plin de încărcătură istorică.

Manuscrisul original și palimpsestul Sfântului Ioan Cassian sunt expuse special pentru vizita Arhiepiscopului Tomisului în Italia, în cadrul evenimentului, împreună cu o serie de 35 de volume cu facsimile color după manuscrise ale strămoșilor noștri, Sfântul Ioan Cassian și Sfântul Dionisie Exiguul cel Smerit, publicate de profesorul Constantin Barbu la Academia Tomitană și donate Bibliotecii Naționale din Torino, aflate alături de o impresionantă colecție de sculpturi realizate de artistul Rodion Gheorghiță după operele pierdute ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, precum și de lucrări de artă digitală ce poartă semnătura artistului Dionis Mihai Barbu.

Pe lângă personalitățile internaționale care au confirmat prezența, la eveniment va participa din România și filosoful Constantin Barbu, precum și prințul Bogdan Cuza, strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Sunt așteptați românii din zonă, „pentru a lua parte la un eveniment unic prin încărcătura sa culturală și istorică, o manifestare culturală reper în confirmarea legăturilor ce există între România și Italia, încă din cele mai vechi timpuri”, după cum scrie revista locală, „Inspirație Românească”.

Evenimentul se desfășoară în sala Filippo Juvarra și amfiteatrul Antonio Vivaldi ale Bibliotecii Naționale Universitare din Torino, unde a avut loc deja vernisajul expoziției și inaugurarea Simpozionului dedicat Culturii Românești în special, precum și Culturii Europene, în general.

Organizată de „Accademie Europea delle Scienze, Arte e Letteratura  di  Torino”, manifestarea s-a bucurat de un deosebit răsunet în comunitatea românească din nordul Italiei, dar și în cea a orașului Torino, ale cărui oficialități au fost prezente la  inaugurare, salutând participanții și organizatorii deopotrivă pentru ilustra inițiativă, mai scrie Revista Inspirație Românească.

Au rostit alocuțiuni Michela Favaro, viceprimar al orașului Torino, Francesco Altieri, scriitor și traducător, Pr. Valeriu Drăgănescu, preotul Parohiei Ortodoxe din Venaria Reale, dr. Fabrizio Antonielli d’Oulx, Președintele Asociației Amici Biblioteca Nazionale Torino, dr. Roberto Merlo – profesor de limba și literatura română la Universitatea din Torino, dr. Bogdan Cuza, strănepotul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitor legat de orașul Torino și regele Vittorio Emanuele II, binecunoscuta jurnalistă pe plan local Luiza Diculescu cât și, bineînțeles, artiștii care au realizat cele două expoziții, Dionis Mihai Barbu și Rodion Gheorghiță și editorul colecției de documente istorice ale ortodoxiei, profesorul Constantin Barbu.

Au lipsit: reprezentanții diplomatici și culturali ai României, consulii de la Torino sau Milano, directorul ICR Veneția sau cel al Accademiei di Romania de la Roma cât și, bineînțeles, ambasadoarea României, Gabriela Dancău.

Biblioteca Națională din Torino a salutat evenimentul și prin expunerea unei importante lucrări aflate în posesia sa, un album fotografic a lui AL. Zaharia,  conținând instantanee de la Expoziția Universală din 1906 din București, România, primită în fondul Bibliotecii din Torino chiar în 1906, când toate statele Europei au trimis donații de carte le Torino pentru a reconstitui fondul de carte abia pierdut în urma marelui incendiu din 1904 al Bibliotecii de atunci.

Vă vom ține la curent cu desfășurarea simpozionului internațional dedicat culturii române și a intervenției Înaltpreasfinției Sale, Teodosie al Tomisului, la Torino.

Fotografii și VIDEO de la eveniment, aici:

FOTO Mihai Bursuc:

FOTO Primăria din Torino: