ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corala Armonia a susținut sâmbătă după slujba Vecerniei un concert extraordinar în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Manifestarea a fost dedicată ÎPS Teodosie, care sărbătorește 20 de ani de la întronizare în Duminica Floriilor anului 2021. O surpriză a făcut și Victor Roncea, redactorul-șef al ActiveNews, care a transmis evenimentul și predica ierarhului în direct pentru cititorii noștri: 

 
„Nu știam despre ce este vorba, nu m-am gândit nici o clipă. A fost surpriza surprizelor! De aceea sunt copleșit de emoție. Pentru că, iată, au reușit să se întâlnească mai multe zile, la repertoriul frumos pe care îl are Corala Armonia au adăugat piese noi.
 
Am intervenit și eu să fie interpretat Imnul Suferinței, o piesă care s-a născut cu adevărat în durere, pentru că singurul an din istorie de când s-a produs Învierea în care creștinii n-au avut acces la biserică a fost anul 2020. N-am spus atunci, dar spun acum: înainte de slujba Învierii, am plâns - fără să le arăt credincioșilor, că trebuie să le arăt optimism. Am plâns și după slujbă. Și, în sfârșit, am recuperat ceva la Odovanie, în noaptea dinaintea Înălțării Domnului, când am împărțit lumină și am făcut slujba Învierii, pe care unii n-au înțeles-o, au spus că am născocit-o eu. Așa e rânduiala: se face în ultima zi, în miercurea dinaintea Înălțării, se repetă că se încheie Praznicul Învierii. Și vom face și anul acesta tot la fel.
 
De aceea, iată, nu-i mult de vorbit, că la ora 10 p.m. mă întorc la Acatist, să nu vă prindă Acatistul aici. Vreau să mulțumesc acestor copii ai mei dragi, care m-au ascultat ... acești frumoși la suflet tineri care alcătuiesc cu adevărat o familie. Este familia cea mai armonioasă și mai unită și un model de familie pentru credincioșii noștri.
 
Vă mulțumesc din suflet! Nu putea să fie un cadou mai frumos decât acesta, pentru că muzica, cea care este regina artelor, ea își găsește locul atât de binevenit aici, unde a început muzica bisericească. Acesta este punctul zero al spiritualității noastre, Dobrogea cea scumpă și dragă a strămoșilor noștri, unde au venit Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Apostol Filip. Nimeni nu poate nega așa ceva.
 
N-am visat să fiu adus aici, dar a fost voia lui Dumnezeu să ajung în locul cel mai sfânt al țării noastre, în spiritualitatea cea mai autentică. Mâine vom desluși mai multe din zestrea acestui ținut, care este atât de bogat în sfințenie, în lumina adevărată.
 
Vreau să vă mulțumesc tuturor și frățiilor voastre, aici de față, și celor care ne-au urmărit și celor care ne vor mai urmări, pentru că rămâne această transmisie de acum pe Facebook și oricine va putea să o acceseze”, a explicat ÎPS Teodosie. Ierarhul a mulțumit și pentru primirea unei icoane cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cu atât mai mult cu cât fratele Sfântului Petru este Sfântul Andrei, încreștinătorul sciților, protectorul Arhiepiscopiei Tomisului, al cărui vrednic continuator este și ÎPS Teodosie.
 
 
 
Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, apoi, sâmbătă de la ora 22:00, Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim și Acatistul Învierii Dreptului Lazăr. 

Programul din Duminica Floriilor va fi unul foarte dens la Constanța, sărbătorindu-se atât Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), cât și împlinirea a două decenii de păstorire a ÎPS Teodosie în Arhiepiscopia Tomisului.

„Duminică, de la ora 8.00, ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța și va merge în altarul de vară, unde va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
 
În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 20 de ani liturgici de slujire în scaunul arhieresc. Cu acest prilej, va fi lansat volumul „Arhiepiscopul Teodosie, părintele nostru: 20 de ani de arhierie pe pământ apostolic”, coordonat de către pr. prof. univ. dr. Moise Bogdan, Decan al Facultății de Teologie Constanța, pr. dr. Alin Constantin Boc, Secretar eparhial, Arhiepiscopia Tomisului, și pr. lect. univ. dr. George Daniel Petrov, Consilier eparhial, Departamentul Cultural-Educațional; titular al Academiei de Științe, Arte și Litere – Paris. Printre semnatarii mărturiilor adunate între coperțile cărții, amintim: ierarhi (IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ignatie, Episcopul Hușilor), preoți și cadre didactice universitare, membri ai Academiei Oamenilor de Știință (prof. univ. dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, pr. prof. univ. dr. D.H.C. Nicolae V. Dură), personalități (Dan Puric, Dan Ciachir, Constantin Barbu, prof. univ. dr. D.H.C. Constantin Anechițoaie, prof. univ. dr. Cristina Tamaș, prof. univ. dr. Olga Duțu, comandor prof. dr. Ioan Damaschin) și mulți alții.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramură de salcie verde și înflorită, care se împarte credincioșilor ortodocși, la biserică, în Duminica Florilor) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând și smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deși oamenii L-au primit cu mare bucurie și cu nădejde în suflete pe Cel care avea să Se jertfească pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că peste puțină vreme va fi dat spre Patimi. Datorită bucuriei acestei sărbători, Biserica dezleagă la pește.

Duminica Floriilor face începutul Săptămânii Patimilor, postul de 40 de zile se încheie în sâmbăta premergătoare Intrării Domnului în Ierusalim și acum credincioșii intră în Săptămâna Patimilor, o săptămână aparte, dedicată Patimilor Mântuitorului Hristos”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului pe Facebook. Asta nu înseamnă că începând cu Floriile credincioșii nu mai postesc. Pentru că e un moment de mare sărbătoare, în această duminică se dă (nu se impune) dezlegare la pește, iar în săptămâna Patimilor se ține post și mai aspru decât în perioada de 40 de zile ce a început după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Puteți asculta mai jos cuvântul rostit de ÎPS Teodosie acum 20 de ani, la venirea sa ca Arhiepiscop al Tomisului: