ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Teodosie a intervenit vineri seară prin apel video la o emisiune de la România TV, redistribuită pe Facebook de Arhiepiscopia Tomisului, unde i s-au pus întrebări despre cum va arăta pelerinajul de luni de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța, în condițiile în care autoritățile nu și-au revizuit decizia de a limita participarea la manifestarea religioasă și au oferit în ultimele zile noi demonstrații de forță. Arhiereul i-a îndemnat atât pe lucrătorii forțelor de ordine, cât și pe polițiști, la pace și respect reciproc și a reînnoit chemarea adresată tuturor românilor, inclusiv politicienilor de la Putere, de a participa la pelerinajul de anvergură națională. "Dacă va fi o interdicție, o brutalitate din partea forțelor de ordine, se adeverește o prigoană împotriva Bisericii. Ceea ce nu-mi doresc. Să nu sfidăm poporul, să nu nesocotim credința și dragostea lor față de Dumnezeu.", a atras atenția Arhiepiscopul.

Jurnalist: Ce trebuie să știe credincioșii și preoții despre pelerinaj, ce se va întâmpla mai exact, pot ei participa sau vor fi opriți? 

ÎPS Teodosie: Noi sperăm ca românii să se înfrățească la acest pelerinaj, poliția și jandarmeria cu preoții și credincioșii care vin la acest pelerinaj, să se înfrățească, să se bucure unii și alții de sărbătoare. Este o sărbătoare a sufletului românesc, o sărbătoare națională religioasă. Venim la peșteră, locul cel mai sfânt, unde Sfântul Apostol Andrei a slujit, a botezat, a catehizat, unde a rămas duhul Sfântului Apostol Andrei și cei ce vin la peșteră duminică și luni își doresc să se înfrupte din această sărbătoare, din duhul Sfântului Apostol Andrei, care stăruie în peșteră și, mai ales, în ajunul sărbătorii și în ziua de 30 noiembrie. Nădăjduiesc în înțelepciunea și în toleranța celor care vor înțelege că trebuie să ne rugăm cu toții în această zi, pentru că este mai bine pentru toți românii. Voi fi acolo la slujbă și mâine și poimâine și, chiar dacă ne supraveghează, numai să ne lase să ne rugăm!

Jurnalist: Ce le transmiteți credincioșilor care vor porni la pelerinaj din țară?

ÎPS Teodosie: Pelerinii să fie blânzi, să ceară învoire jandarmilor și polițiștilor, pentru că ei sunt pentru noi ca niște îngeri păzitori. Sper să își facă misiunea pentru care sunt în mijlocul oamenilor. Eu merg cu inimă bună și, ajungând la peșteră la timpul cuvenit, voi face și acolo rugăciuni ca Sfântul Andrei să aducă pace în sufletele tuturor.

Jurnalist: Ce le transmiteți autorităților? I-ați invitat și pe premier și președinte, ați primit vreun răspuns din partea lor?

ÎPS Teodosie: Nu am primit, dar acest gest de invitație este un gest sincer, părintesc. Toți pot să vină sub această oblăduire, fiind o sărbătoare națională și fiind centrul sărbătorii naționale la peștera Sfântului Andrei, cred că toți trebuie să aibă aceeași însuflețire pozitivă, pașnică, în spirit religios, în spirit frățesc, în spiritul dragostei. Pentru că, dacă nu este dragoste între noi, atunci ce să fie? Dragostea trebuie să ne stăpânească. Cel ce a venit și ne-a încreștinat a venit cu dragoste, cu jertfă, cu bucurie și a fost primit cu ospitalitate. De atunci, românul este ospitalier de regulă. Noi nu ne-am răzvrătit împotriva altora, ci i-am primit pe toți care au venit aici. Este duhul Sfântului Andrei, care sper să stăpânească tot poporul mâine și poimâine, să fie bucurie și să avem la sfârșitul zilei de poimâine un bilanț frumos al păcii, al dragostei, al înfrățirii, al bucuriei harului primit de la Sfântul Apostol Andrei.

Jurnalist: Ce părere aveți despre posibilitatea apariției unor agitatori?

ÎPS Teodosie: Pot fi și agitatori, de aceea organele de ordine să-și facă datoria și să faciliteze o cale pașnică tuturor celor ce vin să se roage cu inimă bună, cu gânduri curate, cu credință sinceră.

Jurnalist: Credeți că decizia restricționării pelerinajului a fost luată împotriva credinței sau pentru protejarea sănătății oamenilor?

ÎPS Teodosie: Dacă rămâne armonia și pacea și organele de ordine îi ajută pe oameni să se exprime în credința lor, în dorința lor, în rugaciunea lor, nu este așa. Dar dacă va fi o interdicție, o brutalitate din partea forțelor de ordine, se adeverește o prigoană împotriva Bisericii. Ceea ce nu-mi doresc. Eu îndemn la bine și la calm. Și oamenii legii trebuie să fie calmi, să respecte pe semenii lor care sunt credincioși. Credința e cea mai scumpă comoară a românilor și, iată, între popoarele ortodoxe românii întotdeauna au fost văzuți ca niște oameni cu răbdare. Când se făceau și pelerinaje de la Patriarhie, cu multe sfinte moaște, stăteau oamenii ore în șir și se mirau delegații veniți din străinătate că ai lor n-ar putea să stea așa, ziceau. Pentru că românul credincios este un om bun. Credința ne face mai buni, înțelegători între noi. (...) Istoria țării noastre este o istorie a jertfei din credință, din omenie și oamenii au fost solidari. În toate momentele istorice decisive, preoții, slujitorii au fost cu poporul. Să fie și autoritățile, organele de ordine, cu poporul. Să nu sfidăm poporul, să nu nesocotim credința și dragostea lor față de Dumnezeu. De aceea am chemat și cârmuitorii țării. Sunt bineveniți oricare, fiind o sărbătoare națională, iar Peștera Sfântului Andrei fiind simbolul cel mai puternic al românilor, pentru că prima cetate creștinată pare a fi cetatea Adamclisi, astfel încât avem monumentul de o mie nouă sute și ceva de ani de la cetatea Adamclisi, al primilor creștini încreștinați de Sfântul Apostol Andrei. Suntem singurul popor care avem un certificat de naștere și de botez autorizat. Cum să nu cinstim acest simbol care arată o realitate a demnității noastre? Sper să înțeleagă toți, eu în aceasta nădăjduiesc. Voi dormi cât mai puțin și mă voi ruga pentru ca să fie pace, armonie, bucurie sufletească pentru toți românii! Și polițiștii și jandarmii sunt români, să cugete adânc, să fie cu poporul și poporul îi va cinsti pe ei, îi va respecta.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews