ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a cerut credincioșilor dobrogeni să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar și pentru membrii Sfântului Sinod „ca să avem cuget bun și toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, transmite site-ul ortodocși.ro.

„Să fiți încredințați, ca părinte, aici, în ținutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei și al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel și mă voi ruga pentru toți. Rugați-vă și frățiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugați-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc și îl respect, pentru toți membrii Sfântului Sinod ca să avem credință curată și cuget bun și toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea, în emisiunea Dialog Duhovnicesc cu IPS Teodosie, de ieri (VIDEO mai jos).

El le-a mulțumit credincioșilor care au ținut postul instituit în primele trei zile din această săptămână. „Vă mulțumesc tututor ce ați ținut acest post, să îl ținem și miercuri. Și iată postul și rugăciunea sunt tare bine sufletului și ne apropie de Dumnezeu. Să ne dea Dumnezeu ceea ce este mai de folos tuturor, să ne lumineze și să ne întărească în credință”, a mai afirmat IPS Teodosie.

Următoarea ședință a Sfântului Sinod este programată în data de 29 februarie. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române prin intermediul Cancelariei Sfântului Sinod a anunțat printr-un comunicat care depășește nivelul obișnuit, ecleziastic, că ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Tomisului ar putea fi „pedepsit” pentru „răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Mâine, chiar în ziua Sfântului Sinod este prăznuirea marilor sfinți doborgeni, Sfinții Ioan Casian și Gherman. Despre această sărbătoare mare, care pică chiar de ședința Sfântului Sinod, ierarhul tomitan a mai spus, în cadrul emisiunii sale:

„Și va îndemn să va rugați cu toții - să faceți Acatistul Sf. Ioan Casian și Gherman, să ne însoțească și pe noi ierarhii, la sărbătoarea pe care o avem, la Ședința Sfântului Sinod - pentru că fiecare ședința a Sfântului Sinod este o sărbătoare.

Și mă bucur că avem această ședința, să mă întâlnesc cu ierarhii -  care suntem chemați de Dumnezeu la această demnitate. Și ori de câte ori mă întâlnesc, cu ierarhii, pe care îi iubesc și îi respect atât de mult, mă întăresc și ne întărim, unii pe alții atunci când ne rugăm împreună.

Și iată, ne sfătuim împreună și luăm hotărâri zicem noi sub oblăduirea Duhului Sfânt, așa cum are rostul un Sinod să ia hotărâri sub oblăduirea Duhului Sfânt."

Despre cei doi mari sfinți, ierarhul a mai adăugat:

„Acești Sfinți sunt pentru noi niște lucefere ai Dobrogei.

Avem acești cuvioși mai ales pe care îi cinstim, Sfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman, care au trăit mai mult împreună și în peșteră și în călătoriile pe care le-au făcut. Și mai ales că au fost și la locurile sfinte și în Siria, Egipt, Palestina, la părinții din pustiu, cu care au stat de vorbă că să ia modele și iată și-au întărit viața duhovnicească atât de mult, că de aceea au plecat să ia modele și mai puternice.

Și au mers la Constantinopol, la Sfântul Ioan Gura de Aur, care i-a coplețit. Acesti doi Sfinți au fost apărătorii Sfântului Ioan Gură de Aur la Papa Inocențiu de la Roma, când el a fost izgonit și batjocorit.

Sfântul Ioan Gură de Aur a hirotonit pe Sfântul Ioan Casian, diacon și preot pe Sfântul Gherman.

Iată ce legătură frumoasă avem noi, Dobrogea poartă aceste valorii inestimabile, de aceea pământul acesta este atât de sfant. Și pamantul este sfintit de cei doi Apostoli.

Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat - care l-a chemat și pe Sfântul Filip, concitadinul său, să-l ajute pentru că a întâlnit ca nicăieri niște oameni atât de dornici de a li se propăvădui Evanghelia, de a duce o viață frumoasă.

Acești oameni au fost ospitalieri, de parcă îi așteptau pe Apostoli.

Auzind că Sf. Ap. Filip a fost aproape de moarte l-a chemat aici - și că să îl ajute și că să-l întărească, să-i vindece rănile, pe care le-a suferit de la păgâni îndărjiți împotriva credinței în Hristos.

De aceea, iată, avem doi apostoli, avem atâția sfinți și Dobrogea este atât de sfințită, prin acești sfinți, și cunoscută în toată lumea.

Și iată, noi ne-am învrednicit să readucem acest Tezaur al Dobrogei de odinioară - din primul mileniu, și avem o bibliotecă atât de frumoasă cu tezaurul dobrogean și o Academie tomitana aici.

De aceea, Sfinții Ioan Casian și Gherman sunt luminători - să ținem această sărbătoare și să fim fericiți că suntem locuitorii Dobrogei.

Eu sunt venit din Bucovina aici, și apoi am făcut un popas de episcopat, de 7 ani la București, dar aici m-am altoit cel mai mult pentru că Dobrogea este pământul cel mai sfânt, și care are atâta zestre duhovnicească. Și are doi Apostoli, care nu s-au despărțit de Dobrogea, pentru că ei poartă de grijă de acest pământ, care le-a fost atât de ospitalier, și au grijă de urmașii strămoșilor noștri, cei care i-au primit, cu atâta ospitalitate.

Sfinții ne sunt rugători și pentru noi cei din Dobrogea, sărbătoarea Sf. Ioan Casian și Sf. Gherman este plină de lumina și ne îmbie cu daruri. Să ne înfruptăm din darurile pe care ni le aduc Sf. Ioan Casian și Sf.Gherman, acești părinți sfinți și buni ai Dobrogei noastre străbune.”, a mai spus IPS Teodosie.

VIDEO: