ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a anunțat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod cel mai complet referat pentru înființarea Mitropoliei Tomisului (DOCUMENT AICI), precizând că acesta a fost înregistrat și speră să fie pus pe Ordinea de zi a ședinței din această lună, transmite Știripesurse.

ÎPS Teodosie a declarat că nu cere acest lucru pentru el, ci pentru restaurarea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, joi seara, la emisiunea sa săptămânală susținută la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înființată, reactivată sau recunoscută și dacă a fost vreodată desfințată?

„Cum e cu Mitropolia Tomisului?” - a întrebat cineva. „Ar trebui înființată, reactivată sau recunoscută și dacă a fost vreodată desfințată?”

„Nu a fost desfințată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viața ei activă și, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată și recunoscută și nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul Adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat.”, a răspuns Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cine a fost primul Mitropolit cu acte de la Tomis? Tomisul de cine a aparținut înainte de Biserica Ortodoxă Română?”, a fost un alt mesaj adresat Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie.

„Tomisul a aparținut de Patriarhia de Constantinopol, dar a fost o vreme chiar înaintea Constantinopolului, ca Mitropolie. În anul 325, cand s-a ținut Sinodul de la Niceea, noi aveam aici Mitropolie cu paisprezece Episcopii sufragane. Mitropolia se numea a Tomisului și desigur primul Mitropolit este Marcus, pentru care avem mulțime de mărturii.”

„Dumneavoastră, preoții știm că luptați pentru Mitropolia Tomisului, dar noi, laicii cum putem să ne implicăm? Dați-ne un sfat să nu stăm fară niciun rost în acest efort?”, a întrebat un credincios.

„Da, au venit la mine mulți. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat și alții: Ne dați voie să trimitem și noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie? Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creștinește, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate și țării și bisericii.

Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe Ordinea de zi. Dacă și dumneavoastră, laicii, doriți să aduceți un aport, că știu că ați luat cunoștință despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceți și dumneavoastră un efort și trimiteți dorințele dumneavoastră către Patriarhie și Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc.”

Într-un final, la o altă solicitare a unui ascultător, Înaltpreasfințitul Teodosie a răspuns: „Eu nădăjduiesc să fie pusă solicitarea noastră pe Ordinea de zi! Dumneavoastră puteți să vă exprimați, prin a cere. Pentru că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric, fundamental, pentru întreaga Biserică și toți credincioșii noștri.

Toți avem un plus de demnitate și de binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparținut înaintașilor noștri. Trimiteți scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie!”

VIDEO: