ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a explicat marți că rânduielile canonice privind botezul copiilor prin întreită afundare în cristelniță nu pot fi schimbate, întrucât ele țin de tradiția milenară a Bisericii Ortodoxe.

Întrebat de reporterul televiziunii Antena 3 ce părere are despre inițiativa unei asociații sorosite de schimbare a ritualului Tainei Botezului, pe fondul Cazului botezului de la Suceava, ÎPS Teodosie a declarat că aceasta nu poate fi schimbată. 

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. O să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile de peste o mie de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. 

Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a comunicat Arhiepiscopul Tomisului.
 
Motivul pentru care rânduiala canonică a Botezului nu va fi schimbată este, printre altele, și faptul că este deja îngăduită o practică alternativă, pentru situații excepționale, care trebuie semnalate în prealabil preotului oficiant, în caz contrar aplicându-se procedura obișnuită. 

După cum a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, Taina Botezului este canonică doar săvârșită prin întreită afundare a pruncului în cristelniță, însă, în cazuri de strictă necesitate, se poate săvârși Botezul și doar prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi. 

„Taina Botezului, conformă canoanelor, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită ‹afundare› în numele Sfintei Treimi. Aceasta afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată inhala niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori”, a explicat Vasile Bănescu, citat de Agenția de Știri Basilica

„Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.

Acesta a transmis, în numele Patriarhiei Române, „profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”.

Ancheta ActiveNews dovedește că decesul nu a fost cauzat de rânduiala Botezului în sine, ci a survenit ulterior, din cauze preexistente. Iată demonstrația!