ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


VIDEO în DIRECT: Conferinta "Collectio canonum Dionysio-Hadriana. Primul Sinod de la Niceea din anul 325. Mitropolitul Marcus al Tomisului." susținută de Acad. Prof. Constantin Barbu la Sala Magna a Centrului Eparhial Tomis în data de 29 mai 2023. Prof. Barbu dorește să aducă jurnaliștilor toate lămuririle necesare, întrucât noile informații relansează discuția privind reactivarea Mitropoliei Tomisului.

Luni, 29 mai 2023,  de la  ora 12.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vă invită în sala Magna a Palatului Arhiepiscopal (str. Arhiepiscopiei, nr. 23), unde are loc o conferință de presă și conferințele „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, „Primul Sinod de la Niceea din anul 325” și „Mitropolitul Marcus al Tomisului”, susținute de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În cadrul evenimentului vor fi lansate 30 de lucrări, în 72 de volume. Toate cărțile sunt din „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, cuprind canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, și în manuscrise este menționat numele Mitropolitului Marcus al Tomisului; manuscrisele datează din anii 550, 801, 875, 890.

Numele lui Dionysius Exiguus apare scris în aur. Manuscrisele se află în vechile capitale ale imperiilor (Imperiul Merovingian, Imperiul Carolingian), în Vatican. Un manuscris este executat în scriptoriul de la Fulda.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români, filiala Constanța.

Vedeți și Prof Constantin Barbu: Se vor împlini, în anul 2025, 1700 de ani de la vestitul Sinod de la Niceea (325), Sinod la care participa Mitropolitul Marcus al Tomisului. Preafericitul Părinte Daniel va întruchipa, așa cum se cuvine, o mare sărbătorire. DOCUMENT