ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decesele recente ale mai multor copii din cauza malnutriției în Fâșia Gaza indică faptul că foametea s-a răspândit în întreaga enclavă, a declarat un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului mandatat de Organizația Națiunilor Unite, scrie CNN.

Experții au declarat că decesele copiilor din cauza malnutriției și deshidratării indică faptul că structurile sanitare și sociale au fost atacate și sunt slăbite în mod critic. "Atunci când primul copil moare de malnutriție și deshidratare, devine irefutabil faptul că foametea s-a instalat", au declarat experții

Declarația grupului de experți independenți mandatat de ONU a citat moartea a trei copii palestinieni - Fayez Ataya, în vârstă de 6 luni, Abdulqader Al-Serhi, în vârstă de 13 ani, și Ahmad Abu Reida, în vârstă de 9 ani. Experții au afirmat că aceștia au murit din cauza malnutriției și a lipsei accesului la asistență medicală adecvată la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Experții au subliniat că acești copii au murit de foame în ciuda tratamentului medical în centrul Gaza, indicând că foametea s-a răspândit acum din nordul Gaza în regiunile centrale și sudice.

CNN a contactat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) pentru comentarii.

Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar continuă să se confrunte cu riscuri enorme în timp ce încearcă să distribuie ajutorul extrem de necesar în Gaza, afirmă ONU. Conform aceluiași raport, cea mai mare parte a infrastructurii care sprijină activitatea umanitară în Gaza a fost distrusă în conflictul dintre Israel și Hamas.

Războiul Israelului în Gaza a epuizat sistemul de sănătate al teritoriului, lăsând personalul în imposibilitatea de a trata copiii subnutriți.

Medicii au declarat anterior pentru CNN că sunt nevoiți să refuze părinții care cerșesc lapte pentru copii, neputând nici măcar să trieze pacienții tineri cu boli cronice agravate de foametea severă.

În timp ce Israelul își continuă asediul asupra Gazei, împiedicând grupurile de ajutor să trimită alimente suficiente în enclavă, părinții spun că nu au de ales decât să își vadă copiii murind de foame.

Cel puțin 34 de copii au murit deja din cauza malnutriției în Gaza, a raportat biroul media al guvernului la 22 iunie.
 
Numărul real ar putea fi mai mare, deoarece accesul limitat în Gaza a împiedicat eforturile agențiilor umanitare de a evalua pe deplin criza de acolo.