ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 12:00 - 13.00 Jandarmii au început să-i lase pe toți credincioșii, indiferent dacă sunt din Iași sau nu, să meargă la racla moaștelor Sfintei Parascheva. Ulterior această măsură s-a revocat!

ACTUALIZARE 9:45 A început slujba dedicată cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva. La catedrala Mitropolitană sunt prezenți mii de oameni. Potrivit RTV, Ofițerii îmbrăcați în civil patrulează în jurul Mitropoliei. Au fost date sancțiuni sub formă de avertismente. Jandarmii îi fotografiază pe credincioșii fără măști. "O sărbătoare mai tristă ca celelalte sărbători", a spus unul dintre credincioși. 

Știrea inițială

Jandarmii și polițiștii au împânzit zona Mitropoliei IAȘI. Mai mulți protestatri din țară au anunțat că ajung acolo. Doar 500 de credincioși pot participa la slujba ținută pentru Sfânta Parascheva. Racla cu sfintele moaște a fost scoasă afară.


Astăzi are loc slujba de Liturghie organizată pe podiumul din curtea Catedralei Mitropolitane, care va fi săvârșită de un sobor de 15 preoți, condus de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. 500 de scaune sunt amenajate pe zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare, unde au acces doar ieșenii cu domiciliul sau reședința în Iași.
 
 
Accesul se va face prin puncte controlate de Jandarmerie care vor verifica buletinele celor ce se prezintă, locurile fiind ocupate în funcție de cine ajunge primul pe pietonal, cu 50 dintre ele fiind rezervate de Mitropolie în fața scenei.

Credincioșii veniți din toată țara care s-au adunat în ultimele ore strigă că vor la racla sfintei. Oamenii spun rugaciuni, i-au apostrofat pe jandarmi pentru că nu sunt lăsați sa ajunga la racla, așa cum o făceau in fiecare an. 
 
După decizia autorităților, mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis mesaje de solidaritate cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Patriarhul Daniel făcând un apel la coresponsabilitate și cooperare pentru a evita constrângeri excesive.

Întâistătătorul BOR a caracterizat interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași drept "o măsură disproporționată, discriminatorie și luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română".
 
Familia Buștei este din București și de 17 ani vin la Iași să împodobească baldachinul Sfintei Parascheva. Și anul acesta au încărcat integral mașina cu flori de săptămâna trecută și s-au pornit la drum pe 5 octombrie, în speranța să aibă totul pregătit cu o zi înaintea de începerea oficială a pelerinajului, programată pentru ziua de 7 octombrie.
 

Un camion cu flori a învins interdicțiile


În drumul lor spre Iași, însă, Consiliul Național pentru Situații de Urgență a hotărât că pot participa doar pelerinii care au domiciliul sau reședința în Iași, astfel încât camionul cu flori a rămas în continuare încărcat. Ajunși la Iași, s-au văzut nevoiți să lase o parte dintre flori, cununile de brad și tot ce nu era perisabil, iar restul aranjamentelor florale s-au întors cu același camion de flori înapoi la București. Până când, în această luni, a sunat iar telefonul.

„Nu există niciun obstacol să ne oprească să îi aducem în fiecare an flori. Nu am putut să concepem ca Sfânta de ziua ei să nu aibă baldachinul împodobit. Prima dată au venit săptămâna trecută toți, mai puțin eu și soțul meu, era toată echipa. Când am ajuns aici, au aflat că nu pot veni decât cei din Iași. Așa că au ajuns, s-au închinat și au plecat acasă foarte mâhniți. Luni însă ne-au sunat că e posibil ca miercuri de dimineață să o scoată pe Sfântă și, pentru că am avut confirmarea, am pornit la 4 dimineață", spune Maria Bulat, după numele de căsătorie, fiica doamnei Buștei, potrivit ziaruldeiasi. 
 

 
Pentru aranjamentul de anul acesta au fost pregătite trei tipuri de trandafiri, principală fiind culoarea ciclamen, trei tipuri de crizantemă, antirrhinum, crin imperial și mai multe tipuri de verdeață. Maria spune că niciodată nu au ținut o evidență cu câte fire folosesc, atâta timp cât baldachinul este frumos împodobit și pregătit. 80% dintre decorații se lucrează la București, la Iași doar sunt montate și se fac retușurile necesare.