ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În această perioadă binecuvântată a Postului Mare, pictorii Catedralei Mântuirii Neamului lucrează la realizarea scenelor care reprezintă Patimile Domnului, conform basilica.ro

Astfel, icoana Învierii Domnului va fi montată în preajma Sfintelor Paști. Constructorii finalizează în această perioadă nivelele superioare ale catedralei, pentru a permite demontarea macaralei și instalarea alteia, destinată montării crucii pe turla principală. Momentul de referință al montării crucii pe turla mare este programat pentru începutul lunii aprilie.

Proiectul iconografic al absidei nordice culminează în bolta absidei cu icoana Învierii Domnului. Finalizarea întregului mozaic este programată pentru data de 1 iulie 2025. Pictorii mai lucrează la împodobirea veșmântarului, a diaconiconului și a proscomidiarului, spații anexe ale Altarului, precum și la proiectul iconografic pentru pronaos.

Pentru slujba de sfințire, echipa va monta în pronaos reproduceri imprimate pe pânză ale proiectului iconografic, cu scopul de a exista o coerență vizuală și liturgică a ansamblului pentru momentul festiv. 

„Dorim ca întreg programul iconografic să fie conturat într-o viziune armonioasă, motiv pentru care lucrările de pictură avansează cu intensitate și dedicare”, a transmis Daniel Codrescu.

Proiectul pentru aceste suprafețe trebuie să fie definitivat în următoarele două luni, fapt pentru care echipa lucrează într-un ritm alert, depunând eforturi masive. Cei 220 de pictori lucrează inclusiv sâmbăta, sub coordonarea pictorului Daniel Codrescu, având ca obiectiv realizarea a cel puțin 340 de metri pătrați pe lună.

Catedrala Mântuirii Neamului în câteva cifre:

  • 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți din toate timpurile sunt în piciorul Sfintei Mese;
  • 25.000 de metri pătrați va avea suprafața totală pictată în mozaic;
  • 10.000 pietricele (tesere) pentru fiecare metru pătrat de pictură;
  • 406,98 metri pătrați are iconostasul, cel mai mare iconostas ortodox din lume;
  • 392 ferestre;
  • 120 metri înălțime;
  • 27 uși comandate electric, cu sistem de siguranță în caz de incendiu.