ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la străvechea mănăstire Lainici din Gorj, a fost adusă vineri, la București,  Icoana Maicii Domnului, numită "Grabnic Ascultătoare”, considerată făcătoare de minuni, pentru a participa la manifestările religioase dedicate Duminicii Ortodoxiei, Icoana a fost așezată spre închinare enoriașilor la Biserica Icoanei.

Totodată, vor fi puse spre închinare și părticele din moaștele sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Irodion de la Lainici, Sebastian, precum și ale sfinților Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Grabnic Ascultătoare”, este adusă la București de la mănăstirea Lainici, din județul Gorj, și a fost dăruită lăcașului de cult românesc de preoții de la mănăstirea Dochiariu, de la Sfântul Munte Athos.

Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor religios — culturale intitulat „ICOANA — FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizat de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” împreună cu Primăria Sectorului 2, Protoieria Sector II Capitală și Parohia Icoanei. 

Biserica Icoanei va găzdui cea de-a XI-a ediție a Duminicii Ortodoxiei, care se desfășoară la Biserica Icoanei, în perioada 19 — 26 februarie 2018, cu binecuvântarea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Programul manifestărilor mai cuprinde:

Sâmbătă, 24 februarie, la ora 16:00, la Biserica Icoanei, va fi oficiată slujba Vecerniei, iar între orele 17:30-18:30 va avea loc procesiunea ”Lumina Ortodoxiei', în jurul Parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, peste 100 de preoți și mii de credincioși vor purta lumânări aprinse și vor cânta cântece bisericești. Un detașament din cadrul Poliției Locale Sector 2, în uniforme de gală, va purta torțe aprinse.

Duminică, 25 februarie, între orele 09:00- 11:00, pe o scenă montată în curtea Bisericii Icoanei, va fi oficiată Sfânta Liturghie de Patriarhul României sau de un arhiereu.

De la ora 12:00 va avea loc procesiunea „Icoana — fereastră spre Dumnezeu”, în jurul parcului Grădina Icoanei, la care vor participa peste 100 de preoți și mii de credincioși, purtând în mâini icoane. Procesiunea se va încheia cu sfințirea icoanelor purtate de credincioși și cu un scurt concert coral religios

Icoana „Grabnic Ascultătoare” a Maicii Domnului este cel mai important odor al Mănăstirii Dochiariu, de la Sfântul Munte Athos, din Grecia. Aceasta a fost pictată în secolul al XI-lea, în timpul Sf. Neophitos, unul dintre fondatorii mănăstirii.

În lume mai sunt cinci copii ale acestei icoane: trei în Grecia, una în Georgia și, din anul 2006, una în România, la Lainici.

Icoana Maicii Domnului 'Grabnic Ascultătoare' a făcut și face multe minuni. Ea este cunoscută că este grabnic ascultătoare pentru familiile creștine, îndeosebi pentru mamele care își doresc prunci, pentru cei bolnavi de boli grele, precum și pentru orbi, cărora le-a redat vederea, dar și pentru ologi, pe care i-a făcut să meargă.

Ultima minune consemnată s-a întâmplat în decembrie 2016, atunci când un tânăr în vârstă de optsprezece ani, din orașul Strumica [Macedonia], care suferea grav de bâlbâială, a vizitat Mănăstirea Dochiariu pentru a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului 'Grabnic ascultătoare'. Când tânărul, care nu mai vorbise înainte și care scotea doar sunete neinteligibile, a intrat în mănăstire și a stat lângă 'Grabnic ascultătoarea', icoana făcătoare de minuni, el a început brusc să plângă și să strige în limba sa maternă: 'Maică Maria, dă-mi sănătate!'.

Persoanele care îl însoțeau și îi cunoșteau viața tânărului, au rămas uimite. După rugăciunea pe care un călugăr din Dochiariu a citit-o netulburat, tânărul macedonean s-a adresat tuturor celor prezenți, s-a rugat împreună cu ei și a spus: 'Vă mulțumesc tuturor, acum mă simt foarte bine.'