ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Icoana Maicii Domnului – Iordănița de la Așezământul Românesc de la Ierusalim și racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhală au fost aduse joi, 14 martie 2019, la Biserica Icoanei din Capitală, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei la Biserica Icoanei, reunite sub genericul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”.
 
Programul acestui eveniment, care îmbină sărbătoarea ortodoxă a cinstirii sfintelor icoane, cu evenimente dedicate spiritualității naționale, este variat, fiind adresat tuturor categoriilor de vârstă:

- Luni, 11 martie, ora 17:00, Galeria „2 ART” de la Primăria Sectorului 2 - vernisaj expoziție de icoane pictate de copii

- Marți, 12 martie, ora 10:00, sala „I.L. Caragiale" a Primărie Sectorului 2, cerc pastoral cu parohii bisericilor din Protopopiatul Sector 2 cu tema "12 ediții ale Proiectului Icoana - Fereastră spre Dumnezeu, exemplu de bună practică a relațiilor dintre administrația locală și parohii".

- Miercuri, 13 martie, ora 19:00, Teatrul Bulandra, sala „Toma Caragiu”, eveniment cultural-artistic despre spiritualitatea poporului român și influența creștinismului în viața socio-culturală, cu participarea actorului DAN PURIC și a solistului GRIGORE LEȘE.

- Joi, 14 martie, ora 12:00, Biserica Icoanei, aducerea și expunerea pentru închinare a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Iordănița.

ora 18:00, Biserica Icoanei - conferință pe teme religioase susținută de Diac. Conf. Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloaie" din Iași.

- Sâmbătă, 16 martie, ora 17:00, Biserica Icoanei, slujba vecerniei, urmată de procesiunea „Lumina ortodoxiei”.

- Duminică, 17 martie, ora 09:30, Biserica Icoanei, Sfânta Liturghie

ora 13:00, pe traseul de la Biserica Icoanei și împrejurul Parcului Icoanei, procesiune cu icoane la care participă toate parohiile din cadrul Protoieriei Sector 2 capitală, urmată de ceremonia religioasă de sfințire a icoanelor și de un moment muzical susținut de Corul PRELUDIU condus de Voicu Enăchescu.

Icoana Maicii Domnului Iordănița, care va fi icoana principală a evenimentului din acest an, are o poveste extrem de interesantă. Ea s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.
 
În anii 1967-1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată și grav avariată. Icoana a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii când schitul de la Iordan fusese închis. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordănița a fost scoasă și adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor.