Icoana Maicii Domnului – Iordănița de la Așezământul Românesc de la Ierusalim și racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhală au fost aduse joi, 14 martie 2019, la Biserica Icoanei din Capitală, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei la Biserica Icoanei, reunite sub genericul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”.
 
Programul acestui eveniment, care îmbină sărbătoarea ortodoxă a cinstirii sfintelor icoane, cu evenimente dedicate spiritualității naționale, este variat, fiind adresat tuturor categoriilor de vârstă:

- Luni, 11 martie, ora 17:00, Galeria „2 ART” de la Primăria Sectorului 2 - vernisaj expoziție de icoane pictate de copii

- Marți, 12 martie, ora 10:00, sala „I.L. Caragiale" a Primărie Sectorului 2, cerc pastoral cu parohii bisericilor din Protopopiatul Sector 2 cu tema "12 ediții ale Proiectului Icoana - Fereastră spre Dumnezeu, exemplu de bună practică a relațiilor dintre administrația locală și parohii".

- Miercuri, 13 martie, ora 19:00, Teatrul Bulandra, sala „Toma Caragiu”, eveniment cultural-artistic despre spiritualitatea poporului român și influența creștinismului în viața socio-culturală, cu participarea actorului DAN PURIC și a solistului GRIGORE LEȘE.

- Joi, 14 martie, ora 12:00, Biserica Icoanei, aducerea și expunerea pentru închinare a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Iordănița.

ora 18:00, Biserica Icoanei - conferință pe teme religioase susținută de Diac. Conf. Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloaie" din Iași.

- Sâmbătă, 16 martie, ora 17:00, Biserica Icoanei, slujba vecerniei, urmată de procesiunea „Lumina ortodoxiei”.

- Duminică, 17 martie, ora 09:30, Biserica Icoanei, Sfânta Liturghie

ora 13:00, pe traseul de la Biserica Icoanei și împrejurul Parcului Icoanei, procesiune cu icoane la care participă toate parohiile din cadrul Protoieriei Sector 2 capitală, urmată de ceremonia religioasă de sfințire a icoanelor și de un moment muzical susținut de Corul PRELUDIU condus de Voicu Enăchescu.

Icoana Maicii Domnului Iordănița, care va fi icoana principală a evenimentului din acest an, are o poveste extrem de interesantă. Ea s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.
 
În anii 1967-1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată și grav avariată. Icoana a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii când schitul de la Iordan fusese închis. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordănița a fost scoasă și adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews