ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu binecuvântarea Preasfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, sâmbătă, 18 noiembrie 2023, în parohia Popești Manuc, comuna Săbăreni, județul Giurgiu, va ajunge spre închinarea tuturor credincioșilor copia Icoanei Maicii Domnului Paramythia (Mângâietoarea) de la Mănăstirea Vatoped, din Sf. Munte Athos, lucrată aproape doi ani de zile de părinții mănăstirii.

Sâmbătă, la ora 15:30, va fi primirea Icoanei, Procesiunea în parohie și apoi slujba de Priveghere. Duminică va fi săvârșit Paraclisul Maicii Domnului Mângâietoarea și Sf. Liturghie la care va sluji și Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează Părintele Sebastian Dragomir.

Icoana Maicii Domnului "Paramythia" (Mângâietoarea) este o frescă din secolul al XIV-lea, despre care se spune că e nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârșit în forma de astăzi, prin harul lui Dumnezeu: Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului.

Minunea s-a petrecut în 21 ianuarie 1320 (de aceea, este și cinstită, în chip deosebit, la această dată). Starețul mănăstirii a dat portarului cheile să deschidă poarta, dar icoana Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii, s-a însuflețit deodată, iar Născătoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați mai întâi pirații!". Atunci, Pruncul Iisus și-a întins mâna și a acoperit gura Maicii Sale, în semn de tăcere, zicând: "Nu, Maica Mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiți după cum merită, căci și-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugărești!". Atunci, Maica Domnului a îndepărtat mâna Pruncului, coborând-o de la gura sa, și, îndreptându-și capul spre dreapta, a zis starețului a doua oară: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați pirații ascunși pe țărm!" Apoi, a continuat: "Luați aminte și pocăiți-vă, căci Fiul meu s-a mâniat pe voi!". Și-a zis iarăși: "Astăzi nu deschideți porțile mănăstirii!".

 

După această minunată descoperire a milei Născătoarei de Dumnezeu către oameni, icoana de pe zidul mănăstirii ar fi rămas în poziția aceea, diferită de cea dintâi, spre aducere aminte: chipul Fecioarei - plin de blândețe și de milă, în timp ce chipul Pruncului are o privire aspră, de Judecător.

Mai multe imagini, în continuare: