ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 12 decembrie, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, vor fi lansate și volumele: 

o Sa Sainteté Teodosie, L'Archevêque de Tomis, Le Thésaurus orthodoxe et byzantin (Le Ier Siècle -1453), Editura ACADEMICA GREIFSWALD, Germania

o Santissimo Teodosie, Arcivescovo di Tomi,  Il Tesoro Tomitano, Editura ACADEMICA GREIFSWALD, Germania.

o două volume din colecția Monumenta Romaniae Historica (Dionysius Exiguus - Argumenta. Fragment computistic (secolul VIII) și  Miscelaneu liturgic - Vat. slav 26 (secolul XIV))

o mai multe volume din colecția Monumenta Historia Orthodoxae et Byzantinae.
 
 
ÎPS Teodosie s-a născut în 1955, într-o familie de creștini, Procopie și Elisabeta Petrescu, în localitatea Gheorghieni, județul Suceava, fiind cel de-al 17-lea copil și ultimul, primind la botez numele Macedon. Între anii 1970-1975, a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, iar între anii 1976-1980 - Facultatea de Teologie din București. În anul 1987 a intrat la Schitul Crasna (județul Prahova) ca frate de mănăstire și a fost tuns în monahism, la 6 decembrie 1990, primind numele de Teodosie. La 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR l-a ridicat la rangul de arhimandrit și a aprobat alegerea sa în funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul de Snagoveanul. La 21 februarie 2001, Sfântul Sinod a examinat, a cercetat canonic și a validat alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc a Preasfințitului Teodosie Petrescu în scaunul de arhiepiscop al Tomisului, transmite Ziua de Constanța.
 
Redacția ActiveNews îi urează La Mulți Ani!