ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pacienții bolnavi de Covid-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primesc anxiolitice, chiar dacă nu suferă de anxietate. Deși în prospectul medicamentului scrie că nu este recomandat persoanelor care au tulburări severe ale respirației, managerul Spitalului, prof. dr. Carmen Dorobăț, dă asigurări că Anxiar nu are efecte secundare și nu duce la depedență, dar este folosit pentru a preveni stările de nervozitate ale pacienților. Ea este contrazisă de psihiatrul Ovidiu Alexinschi, care spune că Anxiar poate provoca dependență dacă este administrat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, informează ziarul Gândul.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași recunoaște că au existat cazuri în care pacienții infectați cu coronavirus au întâmpinat deficiențe respiratorii din cauza stării de nervozitate, așa că, prevenitv, li se administrează antidepresive. Deși în prospectul medicamentului scrie clar că acesta nu se administrează pacienților cu tulburări severe de respirație, managerul susține că acesta este administrat doar pacienților unde medicul consideră că este cazul.

„Unii primesc Anxiar, pentru că am avut cazuri în care, din cauza stării lor de nervozitate, au făcut disfuncții respiratorii. Care e problema? Acest medicament este ca Xanaxul, ca și Rudotelul. Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru. Se dă la pacienții la care consideră medicul că e cazul. Nu există niciun risc, nu are efecte secundare și nu dă dependență”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pe de altă parte, psihiatrul Ovidiu Alexinschi atrage atenția asupra faptului că medicamentul Anxiar nu provoacă dependență doar dacă este utilizat pentru perioade scurte de timp și în cantități reduse. Astfel, pentru tratementul pe termen lung, este necesar acordul medicului psihiatru.

„Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență. În general, pentru a fi luat în  cantități mici, nu este nevoie de prescripția unui medic psihiatru. Se administrează pacienților cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, cu schizofrenie și alte manifestări psihotice. Utilizat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, Anxiar poate provoca dependență. Pentru dozele mici, de 1-2 ml., nu există niciun pericol. Pentru tratamentul pe termen lung, se consultă, însă, medicul psihiatru”, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.