ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile franceze spun că peste 105.000 de persoane au participat la proteste în toată țara împotriva introducerii unui nou certificat de vaccinare, care ar urma să excludă în totalitate accesul persoanelor nevaccinate în viața publică, relatează BBC.

Demonstranții din capitala Paris au ținut pancarte pe care erau inscripționate fraze precum „NU certificatelor de vaccinare”.

Proiectul de lege, care a trecut joi de camera deputaților a parlamentului francez, ar elimina opțiunea de a prezenta un test Covid-19 negativ pentru a avea acces la o serie de locuri publice.

În schimb, oamenii ar trebui să fie complet vaccinați pentru a vizita o serie de spații, inclusiv baruri și restaurante.

Guvernul spune că se așteaptă ca noile reguli să intre în vigoare la 15 ianuarie, deși Senatul dominat de opoziție ar putea întârzia procesul.

Însă sâmbătă, demonstranții au acuzat guvernul că le calcă în picioare libertățile și că tratează cetățenii în mod inegal.

Alții și-au îndreptat furia împotriva președintelui Emmanuel Macron, din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut la începutul acestei săptămâni în legătură cu cetățenii nevaccinați, declarând ziarului Le Parisian că a vrut să-i "scoată din sărite". Mai multe despre subiect AICI.

Un protestatar, administratorul de spital Virginie Houget, a declarat pentru agenția de știri Reuters că declarația lui Macron a fost "ultima picătură".

Iar la Paris, unde aproximativ 18.000 de persoane au mărșăluit împotriva noii legi, demonstranții au răspuns la limbajul său de cartier, scandând: "Te vom scoate și noi din sărite".

Imaginile televizate au arătat altercații între protestatari și poliție care au devenit violente în unele locuri. În Montpellier, ofițerii au folosit gaze lacrimogene în timpul ciocnirilor cu manifestanții.

Prezența la proteste a fost estimată a fi de aproximativ patru ori mai mare decât la ultimele manifestații majore din 18 decembrie, când aproximativ 25.500 de persoane au mărșăluit în întreaga țară.
 
VIDEO: