ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinția Republicii Moldova a declară război „Centenarului Unirii”. Președintele Igor Dodon a sesizat  Serviciul de Informații și Securitate pentru că într-un raion se sărbătorește Centenarul Unirii.

Maxim Lebedinschi, consilierul în domeniul juridic și relații instituționale al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a sesizat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu faptul că, în raionul Ialoveni, de lângă Chișinău, liderul local a dispus organizarea mai multor activități „de masă” sub genericul „Anul 2018 – Centenarul Unirii”, potrivit deschide.md.

Lebedinschi a publicat pe Facebook documentul adresat directorului SIS Vitalie Pârlog,  în care afirmă că „există pericolul chemărilor publice la schimbarea ordinii constituționale, ba chiar la violarea integrității teritoriale”, „acțiuni calificate în legislația penală a Republicii Moldova drept uzurpare a puterii în stat”.

Contactat de către portalul Deschide.md, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a declarat că va continua activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri, indiferent la cine vor mai apela socialiștii: „Dumnealui [Maxim Lebedinschi – nota red.] nu acceptă adevărul istoric. Dacă tare doresc, pot să vină să mă demită și să semnez o dispoziție să sărbătorească la Ialoveni revoluția octombristă din 1917 sau semnarea Pactului Ribentrop – Molotov. Altceva n-am ce să le spun. Acesta este un eveniment foarte important: 100 de ani. Au fost discuții și între guvernele R. Moldova și României privind activități comune cu ocazia Centenarului. Avem un șir de evenimente comune cu partenerii din România în acest sens, unde vom semna și acorduri. Socialiștii n-au ce face. Dacă doresc, să scrie la SIS și peste tot”.

La Ialoveni, se va sărbători „Anul 2018 – Centenarul Unirii” pe tot parcursul anului curent, prin mai multe evenimente educative și cultural-sportive, potrivit dispoziției semnate de președintele raionului, Anatolie Dimitriu.