ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iisus Hristos este, fără îndoială, cea mai cunscută figură din istoria omenirii, iar viața Lui i-a inspirat, secole la rând,  pe scriitori, pictori, sculptori, compozitori. Iisus rămâne însă și unul dintre cele mai populare personaje de la Hollywood. După cum susține un expert american, în cele mai multe filme produse de industria cinematografică, cel mai jucat rol a fost cel al Mântuitorului.

„Iisus este unul dintre personajele cele mai filmate din istoria cinematografică”, spune Bob Derrenbacker, care predă  la Universitatea Thorneloe din Sudbury un curs despre portretizarea imaginii creștine în cinematografie.

„Conform numărătorii mele, mă gândesc la 83 sau 85 de titluri de film în care Iisus este personajul principal”, a spus Derrenbacker, într-un interviu acordat celor de la  CBC's Up North.
 
Astfel,  Iisus a apărut pentru prima dată pe marele ecran în primele filme mute, iar cea mai cunoscută peliculă rămâne „Regele regilor”,  din 1927, regizat și produs de Cecil B. Demille.

„De atunci numărul filmelor în care Iisus era personaj principal a început ușor să scadă,  până când, la începutul anilor 60, filmele care Îl aveau ca personaj central au început să curgă unul după altul, până în prezent”, a explicat Derrenbacker. Acesta constată însă că, în ultimii ani, se poate remarca faptul că numărul cineaștilor care au ales să portretizeze viața lui Iisus pe peliculă a crescut.
 
„Este foarte interesant faptul că ne aflăm în mijlocul unei renașteri a portretizării lui Iisus în film”, spune expertul.
 

Explicația lui este simplă:

„Poți să privești la Iisus din punct de vedere religios, din  punct de vedere filosofic sau chiar din punct de vedere politic, așa că mulți cineaști aleg una dintre aceste abordări când Îl portretizează pe Iisus în filmele lor.„

Bob Derrenbacker predă un curs despre Iisus Hristos în cinematografie la Universitatea Thorneloe din Sudbury, Ont. 

În cursul său, Derrenbacker analizează unele dintre cele mai populare și bine-cunoscute reprezentări ale lui Iisus pe ecran, precum filmul lui Mel Gibson din 2004 „Patimile lui Hristos”. În timp ce Gibson se concentrează asupra ultimelor zile ale lui Iisus și asupra răstignirii, alții explorează diferite aspecte ale vieții Mântuitorului, ca nașterea Sa,  în „Povestea Nașterii”, din (2006) sau a copilăriei Mântuitorului în filmul „Tânărul Mesia” (2016).

Derrenbacker consideră că prin explorarea acestui personaj unic în istoria omenirii studenții săi pot afla mai multe despre viața și moartea lui Iisus, 
își pot perfecționa vocabularul pentru critica de film și pot descoperi cum filmul și cultura interacționează.