ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi violențe au izbucnit joi în principalul oraș din Kazahstan, după ce Rusia a trimis în cursul nopții parașutiști pentru a înăbuși o revoltă la nivel național în fostul stat sovietic, aliat apropiat al Moscovei, informează Reuters.

Poliția din principalul oraș Almata a declarat că a ucis zeci de protestatari în timpul nopții. Televiziunea de stat a declarat că cel puțin 13 membri ai forțelor de securitate au murit, dintre care doi au fost găsiți decapitați. Evident, informația nu poate fi confirmată.
 
 
 
 

După o noapte de confruntări continue între protestatari și trupe pe străzi, o reședință prezidențială din oraș și biroul primarului au fost incendiate, iar mașini arse au împânzit orașul, au declarat jurnaliștii Reuters.

Personalul militar a recâștigat controlul asupra aeroportului principal, ocupat anterior de protestatari. Dar joi seara au reînceput luptele în piața principală din Almata, ocupată alternativ de trupe și de sute de protestatari pe parcursul unei bune părți a zilei.
 A burned car is seen in front of the mayor's office building which was torched during protests triggered by fuel price increase in Almaty, Kazakhstan January 6, 2022. REUTERS/Pavel Mikheyev

Desfășurarea rusă a fost un pariu al Kremlinului că o forță militară rapidă ar putea asigura interesele sale în această națiune din Asia Centrală producătoare de petrol și uraniu, prin reprimarea rapidă a celor mai grave violențe din cei 30 de ani de independență a Kazahstanului.

Reporterii Reuters au auzit explozii și focuri de armă în timp ce vehiculele militare și zeci de soldați avansau. Agenția de știri TASS a citat martori care au declarat că oamenii au fost uciși și răniți în noile focuri de armă. Împușcăturile au încetat din nou după căderea nopții.
 Troops are seen at the main square where hundreds of people were protesting against the government, after authorities' decision to lift price caps on liquefied petroleum gas, in Almaty, Kazakhstan January 6, 2022. REUTERS/Mariya Gordeyeva
 
Internetul a fost închis în întreaga țară și, deși amploarea totală a tulburărilor nu a fost imediat clară, a fost fără precedent într-o țară condusă ferm din perioada sovietică de liderul Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a păstrat frâiele puterii în ciuda faptului că a demisionat în urmă cu trei ani din funcția de președinte.

"ATAC ASUPRA CETĂȚENILOR NOȘTRI"

Succesorul ales de Nazarbaiev, președintele Kassym-Jomart Tokayev, a chemat peste noapte forțe din Rusia, stat aliat, ca parte a unei alianțe militare conduse de Moscova, formată din state ex-sovietice. El a pus tulburările pe seama teroriștilor antrenați în străinătate care, potrivit acestuia, au pus mâna pe clădiri și arme.

"Este o subminare a integrității statului și, cel mai important, este un atac asupra cetățenilor noștri care îmi cer... să îi ajut urgent", a declarat el.

Moscova a declarat că se va consulta cu Kazahstanul și cu aliații cu privire la măsurile de sprijinire a "operațiunii antiteroriste" kazace. Aceasta a declarat că revolta a fost inspirată din străinătate. Nici Kazahstanul, nici Rusia nu au furnizat dovezi care să susțină afirmația privind implicarea străină.

Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia a declarat că unitățile avansate de parașutiști ruși au ajuns în Kazahstan și "au început deja să își îndeplinească sarcinile atribuite".

În afară de ruși, forța va include trupe din Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan, a precizat aceasta, fără a dezvălui dimensiunea totală a forței. Reuters nu a putut stabili la ce operațiuni au luat parte forțele rusești.

Sosirea rapidă a trupelor rusești a demonstrat strategia Kremlinului de desfășurare a forței pentru a-și proteja influența în fosta Uniune Sovietică. De la sfârșitul anului 2020, Moscova l-a sprijinit pe liderul Belarusului în fața unei revolte populare, a intervenit pentru a opri un război între Azerbaidjan și Armenia și, spre alarmarea Occidentului, și-a masat din nou forțele în apropierea Ucrainei, pe care Rusia a invadat-o în urmă cu opt ani.

Controlarea protestatarilor kazahi cu trupe rusești "nu va arăta grozav pentru Moscova", a scris pe Twitter economistul Tim Ash, specializat în această regiune.

Țările occidentale au făcut apel la calm. Vecina China a calificat evenimentele drept o chestiune internă a Kazahstanului.
 
 
VIDEO ( Parașutiștii ruși pornesc spre Kazahstan)