Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în limba română din Transnistria a devenit normă, după ani de abuz din partea administrației separatiste de la Tiraspol, comentează vineri Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Elevii din școlile cu predare în limba română din Transnistria au participat vineri la festivitatea de încheiere a anului școlar în prezența milițienilor transnistreni, iar Tiraspolul a interzis intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea tricolorului de stat la această ceremonie, atenționându-i în acest sens pe directorii școlilor respective.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, semnalează că miliția transnistreană continuă să intimideze elevii și profesorii prin prezența sa la evenimentele solemne în școlile românești. Șase agenți ai miliției transnistrene, îmbrăcați în civil, au supravegheat festivitatea de la Gimnaziul din Corjova, raionul Dubăsari, a informat Promo-Lex.

Situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană rămâne una critică, susțin observatori de la Chișinău. La aproape șapte ani de la pronunțarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federația Rusă, care susține regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neaplicată. Prin hotărârea sa din data de 19.10.2012, CEDO a recunoscut încălcarea Articolului 2 Protocol 1 - Dreptul la Educație de către Federația Rusă. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews