Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în limba română din Transnistria a devenit normă, după ani de abuz din partea administrației separatiste de la Tiraspol, comentează vineri Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Elevii din școlile cu predare în limba română din Transnistria au participat vineri la festivitatea de încheiere a anului școlar în prezența milițienilor transnistreni, iar Tiraspolul a interzis intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea tricolorului de stat la această ceremonie, atenționându-i în acest sens pe directorii școlilor respective.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, semnalează că miliția transnistreană continuă să intimideze elevii și profesorii prin prezența sa la evenimentele solemne în școlile românești. Șase agenți ai miliției transnistrene, îmbrăcați în civil, au supravegheat festivitatea de la Gimnaziul din Corjova, raionul Dubăsari, a informat Promo-Lex.

Situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană rămâne una critică, susțin observatori de la Chișinău. La aproape șapte ani de la pronunțarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federația Rusă, care susține regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neaplicată. Prin hotărârea sa din data de 19.10.2012, CEDO a recunoscut încălcarea Articolului 2 Protocol 1 - Dreptul la Educație de către Federația Rusă.