ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Nord și Rusia au convenit să ofere asistență militară imediată în cazul în care oricare dintre cele două țări s-ar confrunta cu o agresiune armată, conform unui pact semnat de liderii lor în timpul primei vizite a președintelui rus Vladimir Putin în ultimii 24 de ani, scrie Reuters.

Angajamentul este văzut ca o reînviere a unui acord de apărare reciprocă în temeiul unui tratat din 1961 adoptat de aliații din timpul ”Războiului Rece”, care a fost anulat în 1990, când Uniunea Sovietică a stabilit legături diplomatice cu Coreea de Sud.

Acordul pentru un "parteneriat strategic cuprinzător" semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un este una dintre cele mai importante acțiuni de profil din ultimii ani ale Moscovei în Asia.

"Dacă una dintre părți se confruntă cu o invazie armată și se află în stare de război, cealaltă parte va folosi imediat toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară și de altă natură, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și cu legile fiecărei țări", se arată în articolul 4 al acordului.

Articolul 51 din Carta ONU prevede dreptul unei țări membre de a întreprinde acțiuni de autoapărare individuală sau colectivă.

Angajamentul liderilor celor două țări, care se confruntă cu o izolare internațională din ce în ce mai mare, vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a Statelor Unite și a aliaților săi asiatici cu privire la cât de mult ar sprijini Rusia Coreea de Nord, singura țară care a testat o armă nucleară în acest secol.

Kim a făcut ecoul declarației lui Putin, legând în mod explicit aprofundarea legăturilor lor de lupta împotriva politicilor "hegemonice și imperialiste" ale Occidentului și ale Statelor Unite în special, inclusiv a sprijinului acordat Ucrainei.

Acordul a mai spus că niciuna dintre părți nu va semna vreun tratat cu o țară terță care încalcă interesele celeilalte și nu va permite ca teritoriul său să fie folosit de nicio țară pentru a afecta securitatea și suveranitatea celeilalte, a precizat KCNA.

Cele două țări vor întreprinde acțiuni comune menite să "consolideze capacitățile de apărare pentru a preveni războiul și pentru a asigura pacea și securitatea regională și internațională", a precizat aceasta.

Coreea de Sud și Casa Albă nu au comentat imediat conținutul anunțat al acordului.