ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Îndârjirea autorităților de a impune în cât mai multe locuri certificatul digital Covid ar fi putut să provoace dezastre. Cel mai recent exemplu se referă la Hidroelectrica, societatea națională care administrează hidrocentralele României, notează jurnalistul Valentin Busuioc pentru portalul Lumea Banilor


Miercuri, 3 noiembrie 2021, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a publicat o adresă din 29 octombrie, prin care președintele Hidroelectrica, Bogdan-Nicolae Badea, informează Societatea de Servicii Hidroenergetice (SSH) Hidroserv SA că accesul angajaților la locurile de muncă (deci inclusiv în hidrocentrale, adaugăm noi) se face doar pe bază de certificat electronic, care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boala Covid-19 (vezi facsimil 1).

Această atitudine pune în pericol nu doar siguranța sectorului energetic, ci și situația economică a Hidroserv, care deja se află în insolvență și care, astfel, riscă falimentul, după cum avertiza, în comunicatul CNS Cartel Alfa, Cristinel Popescu, liderul sindicatului „Porțile de Fier” din cadrul Hidroserv:

Regulile adoptate prin prelungirea stării de alertă, prin care accesul persoanelor în instituțiile publice, altele decât angajații, este condiționat de prezentarea certificatului verde (HG 1130/2021) au creat în practică situații stranii, discriminatorii și greu de pus în aplicare.

În ceea ce privește însă situația de la Hidroelectrica, unde activitatea de mentenanță este asigurată prin servicii subcontractate unei firme – SSH Hidroserv S.A. – aplicarea acestei reguli poate conduce la disfuncționalități majore, posibile avarii și, în contextul energetic național, la un dezastru de proporții.

Prin adresa trimisă de Hidroelectrica către SSH Hidroserv S.A. (atașat) și blocarea accesului salariaților acesteia în incinta companiei, Hidroelectrica blochează pur și simplu propria activitate de mentenanță, fapt ce duce la scăderea siguranței în funcționare a hidroagregatelor. Și așa în momentul de față situația în Hidroelectrica este una destul de gravă, foarte multe instalații fiind vechi și cu probleme.

‘Prin interdicția Hidroserv de a presta lucrările de mentenanță, pe de o parte Hidroelectrica agravează situația de insolvență a Hidroserv, ducând-o spre faliment, dar pune în pericol chiar propriile instalații și chiar siguranța sectorului energetic’, a declarat Cristinel Popescu, liderul sindicatului din cadrul Hidroserv.

În condițiile în care, cu inconștientă, au fost închise majoritatea producătorilor pe combustibili fosili, România ajungând să importe și 2600 MWh, adică capacitatea maximă de import, oprirea hidroagregatelor din Hidrolectrica este sinonimă cu un colaps al sistemului energetic național.

 


În consecință, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA solicită de urgență modificarea cadrului normativ privind regulile din perioada stării de alertă pentru a debloca și evita astfel de situații care pun în pericol activitatea unor companii și interesul public”.

 

Arafat a dat înapoi

Totuși, marți, 2 noiembrie 2021, Departamentul pentru Situații de Urgență – condus de Raed Arafat – a precizat, ca răspuns la adresa lui Bogdan Badea, ca prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1090/2021 (care a introdus certificatul verde la locul de muncă) „nu se referă la punctele de lucru / amplasamentele de lucru ale Hidroelectrica SA, la spațiile destinate producției energiei din cadrul hidrocentralelor, pentru care condiționarea accesului angajaților partenerilor contractuali ai societății, respectiv persoanele care asigură intervențiile urgente în cazul apariției de disfuncționalități în privința instalațiilor de producere a energiei electrice, de prezentarea dovezilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală ar putea conduce la imposibilitatea desfășurării activității specifice de mentenanță planificată și incidentală în sistemul energetic” (vezi facsimil 2).