Autonomia teritorială a „Ținutului secuiesc” cu extindere la Transilvania. Acesta a fost mesajul pe care l-au transmis duminică, la Sfântu Gheorghe, cu mai puțin de două săptămâni înainte de Ziua de 1 Decembrie, participanții la un miting secesionist.

Un miting la care au participat câteva mii de persoane din județele Covasna, Harghita și Mureș care militează pentru autonomia teritorială a așa zisului „Ținut secuiesc” a avut loc duminică după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Adunarea a fost organizată de Consiliul Național Secuiesc, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea acestuia la Budapesta, a precizat liderul formațiunii, Izsak Balazs.

Acesta a subliniat, printre altele, că maghiarii doresc să obțină autonomie prin mijloace pașnice, pe calea dialogului, amintind, totodată, că demersurile făcute în ultimii 15 ani pentru atingerea acestui deziderat au înregistrat progrese vizibile, atât în rândul comunității maghiare, al clasei politice românești, cât și pe plan internațional.

Participanții au purtat steaguri secuiești și ale Ungariei, precum și pancarte cu mesaje autonomiste și au scandat în limba maghiară „Autonomie” și „Piară Trianonul”, transmite Antena3.ro.

Printre invitații care s-au adresat mulțimii de pe scena amplasată în Piața Centrală s-au numărat președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Consiliului Național Maghiar din Transilvania, și ziaristul Sabin Gherman, cunoscut pentru că „s-a săturat de România„, iar în mulțime s-au regăsit și parlamentari UDMR. 
 
„Putem face același lucru, după o sută de ani, acum continuă lupta pentru autodeterminare națională, autonomia teritorială a secuilor”, a spus Tokes, introducând și Transilvania în discursul său autonomist.

”Nu renunțăm și vom ajunge până la capăt!”, a fost mesajul lansat de Tokes participanților la miting.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews