ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un scandal sexual zguduie parlamentul Australiei după ce una dintre presupusele victime ale violurilor petrecute în incinta Parlamentului a declanșat un protest feminist ce a reunit pe 15 martie mii de participanți de ambele sexe. Scandalul este însă și cu tentă politică, întrucât acuzatoarele par a face parte din rândurile unui partid de stânga, în timp ce presupușii agresori sunt dintr-un partid de dreapta, aflat la guvernare. 

Cu toate acestea, nu iese fum fără foc. Indiferent dacă vor fi sau nu demonstrate acuzațiile de viol nominale, se pare că era o practică recurentă ca unii parlamentari sau consilieri să profite de colegele lor prin cabinetele parlamentare, în timp ce ele erau în stare de ebrietate. De asemenea, o altă sursă sugerează că anumiți parlamentari se întâlneau cu prostituate în sala de rugăciune din incinta instituției sau făceau între ei schimburi de filmări pornografice ai căror actanți erau.

Premierul Scott Morrison, de dreapta, a cărei poziție era deja amenințată de izbucnirea mai multor cazuri compromițătoare, a condamnat aceste practici, calificându-le drept „scandaloase”, potrivit Agerpres. Totodată, el a lăudat protestul „March for Justice” (Marșul/Martie pentru Dreptate), care s-a solidarizat cu victimele violurilor dar poate căpăta dimensiunile unei mișcări antiguvernamentale, numindu-l „un triumf al democrației”.

Tot scandalul care a generat acest protest a pornit când consiliera în relația cu presa a coaliției de guvernare, Brittany Higgins, a mărturisit public la mijlocul lunii februarie că fusese violată de un coleg în clădirea parlamentului, cu doi ani în urmă.

Din februarie 2021, coaliția de dreapta a fost măcinată de mai multe scandaluri, printre care și aceea că procurorul general Christian Porter ar fi violat în 1988 o femeie, care s-a sinucis în iulie 2020.

Iată cronologia izbucnirii acestui scandal, relatată de ziarul The Australian

Consiliera guvernamentală Brittany Higgins iese public și afirmă pe 15 februarie că ar fi fost violată în incinta parlamentului. Presupusul viol s-ar fi petrecut în biroul ministrei Apărării, Linda Reynolds, pe la ora două noaptea în data de 23 martie 2019, când numita Brittany Higgins era în etate de 24 de ani. Ea a dezvăluit site-ului news.com.au că, după o seară petrecută prin baruri cu diverși colegi/colege, s-a urcat într-un taxi cu un bărbat, consilier și el, în timp ce era într-o stare de ebrietate avansată și credea că va fi condusă acasă. În schimb, colegul a dus-o la Parlament. Ea afirmă că a adormit pe canapeaua din biroul Lindei Reynolds și s-a trezit în timp ce bărbatul care a dus-o acolo o viola. Ea spune că a început să plângă și că-l ruga să se oprească în timp ce el continua, după care ar fi lăsat-o cu vânătăi, dezbrăcată pe canapea, unde a fost găsită mai târziu de agenții de securitate. Ea afirmă că l-a informat la acea vreme pe superiorul său ierarhic din cadrul coaliției despre ce i s-a întâmplat. După aceea, ea spune că a fost chemată la o întâlnire pe această temă în aceeași încăpere în care se petrecuse violul. Deși afirmă că nu s-a dus la poliție în acele zile de teamă să nu-i fie afectat locul de muncă, totuși ar fi depus între timp o plângere oficială.

Pe 3 martie, ziarul The Australian relatează că ministra Apărării, Linda Reynolds, în biroul căreia ar fi avut loc presupusul viol al consilierei Brittany Higgins a spus despre aceasta că e o „mincinoasă nerușinată” într-o discuție cu colegii de coaliție, după ce versiunea ei fusese făcută publică în februarie. În replică, Higgins a dat-o în judecată pentru defăimare pe fosta ei șefă, proces încheiat cu o înțelegere confidențială, prin care Higgins ar fi primit o despăgubire bănească despre care spune că o donează unor organizații de ajutorare a victimelor abuzurilor sexuale. La rândul ei, ministra Reynolds, care era deja în concediu medical, a anunțat că și-l va prelungi. 

În aceeași zi, dar în legătură cu alt caz, procurorul general Christian Porter dezvăluie într-o conferință de presă că el este membrul cabinetului acuzat de un viol petrecut în 1988, însă tăgăduiește acuzația. El neagă că ar fi violat o femeie, pe când avea 17 ani și participa împreună cu aceasta la un concurs de dezbateri organizat de Universitatea din Sydney. Cu câteva zile mai devreme, pe 26 februarie 2021, ABC news relata că un vechi membru al cabinetului, al cărui nume nu era dezvăluit, fusese acuzat de viol într-o scrisoare detaliată, rămasă de pe urma unei femei de 49 de ani, care s-a sinucis în iunie 2020. Era una și aceeași cu tânăra participantă la concursul de dezbateri din 1988.

Pe 15 martie 2021, zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă pe tot cuprinsul Australiei, în acțiunea denumită „Marș pentru Dreptate”, ca răspuns la acuzațiile grave care au marcat Parlamentul. Brittany Higgins a luat parte la marșul din Canberra, unde a ținut un discurs emoționant. În timp ce, la marșul din Perth, a fost văzută în mulțime fosta soție a procurorului Christian Porter, acuzat de violul din 1988.