ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de brazilieni s-au adunat marți în fața cazărmilor armatei din Rio de Janeiro, Brasilia și alte orașe, cerând intervenția armatei pentru a împiedica preluarea puterii de către președintele Luiz Inacio Lula da Silva, relatează RFI.

"Vrem o Brazilie mai bună. Nu vrem ca Lula să preia conducerea la 1 ianuarie, nu vrem o țară comunistă", a declarat pentru AFP Lais Nunes, 30 de ani, angajată într-o bancă din Rio, pentru AFP.

Protestatarii îmbrăcați în verde și galben au fluturat steaguri braziliene și au cântat imnul național .

"Există diverse informații potrivit cărora ar fi existat o fraudă electorală... nu putem accepta așa ceva", a adăugat ofițerul de poliție Leandro de Oliveira, în vârstă de 38 de ani, care a afirmat că tribunalul electoral național este responsabil pentru presupusa fraudă.

Susținătorii președintelui Jair Bolsonaro au afirmat că a existat o fraudă în jurul sistemului electronic de vot.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării din Brazilia a elaborat un raport care respinge presupusele neconcordanțe ale rezultatelor electronice, în timp ce observatorii internaționali au validat, de asemenea, rezultatul alegerilor.

Lula, care a fost și președinte în perioada 2003-10 și a plecat cu cote de popularitate foarte ridicate, a câștigat turul doi din 30 octombrie cu puțin sub 51% din voturi, față de 49% pentru Bolsonaro.

În capitala Brasilia, alte mii de oameni s-au adunat la sediul armatei, unii dintre ei afișând bannere precum "S.O.S Forțele armate".

Securitatea a fost întărită în capitală, iar poliția a restricționat accesul în zona din jurul palatului prezidențial, a parlamentului și a Curții Supreme.