ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestatarii au dărâmat statui ale reginei Victoria și reginei Elisabeta a II-a în orașul canadian Winnipeg, pe fondul emoției colective declanșate de descoperirea rămășițelor a sute de copii în morminte nemarcate în apropierea unor foste școli rezidențiale pentru copii indigeni în Columbia Britanică, relatează vineri agenția Reuters, citată de Agerpres. Un grup de tineri a scandat „Nici o mândrie în genocid!” înainte de a dărâma statuile suveranelor. Acțiunea a avut loc joi, de Ziua Canadei, în mod tradițional o zi de sărbătoare în toată țara, cu toate că premierul Justin Trudeau a declarat că această zi ar trebui să fie „un moment de reflecție” față de nedreptățile trecutului colonial. Rușinându-se de propriile origini culturale, Guvernul lui Trudeau nu se sfia să aibă recent poziții pro-homosexualitate, declarând vara ca anotimp al „mândriei” LGBTismului, deoarece o singură lună deja era prea puțin.

  

 

Protestele care au exploatat tematica nedreptăților la care au fost supuși copiii indigeni în școlile de stat conduse de albi au avut loc joi și în Toronto, centrul financiar al Canadei, precum și în capitala Ottawa, unde mii de persoane au participat la un marș cu revendicarea „CancelCanadaDay (Anulați Ziua Canadei)”. Judecând după anumite steaguri roșii, acești militanți ar putea fi de extremă stângă.

Canada a fost zguduită emoțional de scandalul descoperirii a 1.000 de morminte nemarcate lângă foste școli rezidențiale pentru copii indigeni din Columbia Britanică și Saskatchewan. Ar fi vorba despre aproximativ 150.000 de copii nativi americani, metiși și inuiți, separați de familiile lor, limbă și cultură și înscriși cu forța până în anii 1990 în 139 dintre aceste școli rezidențiale din întreaga țară. Mulți dintre ei ar fi fost maltratați sau supuși la abuzuri sexuale și peste 4.000 au murit în aceste școli cu internat, potrivit unei comisii de anchetă, care a politizat subectul pentru a denunța un adevărat „genocid cultural” orchestrat de albi contra indigenilor. Sub aparența unei mișcări antirasiste și anticolonialiste, protestele alimentate de această furie justițiară au alunecat ușor în anticlericalism și antimonarhism, dat fiind că școlile respective ar fi fost operate în epocă de biserica Romano-Catolică și finanțate de guvernul canadian.
 
Pe de altă parte, în aceeași provincie Columbia Britanică activiștilor nu pare să le pese prea mult de viețile copiilor din zilele noastre, având în vedere că ei înlătură cu aceeași mânie proletară și panourile stradale împotriva pruncuciderii, iar ministrul sănătății din provincia Quebec declara în 2019 că „legal în Canada orice femeie are „dreptul” la avort în orice moment până la nașterea copilului, aceasta fiind o decizie a Curții Supreme”, potrivit Știri pentru Viață.