ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Hai să cunoști un părinte care predică atât de frumos că nu te saturi ascultându-l" 

Azi, ușa masivă de la intrarea în biserica mea a fost împodobită cu pânză neagră. E doliu în biserică și în sufletele oamenilor din Sf. Vineri.

Părintele Nicolae Burlan a plecat să se odihnească puțin.
Fulgerător.
De necrezut pentru mulți.
De Sf. Andrei a slujit ultima Sf. Liturghie. Cine s-ar fi gândit măcar o secundă atunci, la asta?

Am intrat în biserică în seara aceasta cu inima grea. Deși era plină de oameni, distanțați și triști, cu aproape 30 de preoți în jurul catafalcului, am avut sentimentul acut al absenței sale. Al părintelui înalt, impunător, cu ochi blânzi și prezență copleșitoare. Cu rigoare și blândețe, cu predici la care am plâns de multe ori, când și vocea sa tremura, plină de adâncul celor rostite.

Nu puteai fi oricum în preajma părintelui...

Ce repede ne obișnuim cu oamenii! Și uităm, deseori, cât înseamnă pentru noi. Dar și cât de fragili suntem!

Slujba înmormântării este una dintre cele mai profunde culegeri de înțelepciune.
Te emoționează și te cutremură până în măduva oaselor. Ce inconștienți binecuvântați suntem noi, ortodocșii.
Cu câtă durere se roagă sufletul pentru cei rămași, să-l pomenească în rugăciune! "Rog pe toți cunoscuții și prietenii mei să mă pomenească în rugăciune."

Suntem atât de trecători!
"Ce este viața pe pământ?
Asemenea trecerii unei corăbii pe mare, care nu lasă urme."
Nu știm cand vom pleca. Iar odată plecați, nu mai putem face nimic pentru noi. Doar cei în inimile cărora am lăsat o urmă a trecerii noastre mai pot face ceva.
Și părintele va fi lăsat, fără nicio îndoială, urme calde și de neuitat ale trecerii sale în mii de oameni.

Cred că părintele și-a câștigat Raiul.

"Niciun om nu poate zugrăvi viața unui slujitor al bisericii.", a spus PS. Timotei. Despre părintele s-ar putea scrie o carte, în care fiecare om care l-a cunoscut ar scrie cel puțin o pagină și poate așa am avea o imagine mai amplă a Omului care a fost.

Pentru mine este acela, de acum 20 de ani, despre care mi-a spus prietena mea: "Hai să cunoști un părinte care predică atât de frumos că nu te saturi ascultându-l."
Am fost și am rămas. Și lângă el, în biserica aceasta ca o bijuterie, crescută dintr-un pui de biserică de lemn, am cunoscut cele mai mari fericiri ale vieții mele.

Mâine va ninge și pământul va fi alb.
Așa se cuvine. Căci spune credința noastră, că cei plăcuți ai Domnului, plecați la El, devin fii ai Luminii.

Sărut dreapta, părinte!

Pomeniți-ne și pe noi în Rai!

Mădălina Andreescu

Addenda (16.03.2009):

 

BISERICA SFÂNTA VINERI. Preotul bucureștean Nicolae Burlan i-a îndemnat pe credincioși să se roage ca parlamentarii să voteze împotriva pașapoartelor biometrice.

„Li se dau ordine împotriva lui Dumnezeu”

„Să facem cu toții un efort, să ne plecăm genunchii și să citim o rugăciune care să le lumineze mințile politicienilor, care mâine (azi – n.r.) vor lua o hotărâre istorică. O hotărâre pentru Dumnezeu sau împotriva Lui. Sigur, noi știm că de la Bruxelles li se dau ordine împotriva lui Dumnezeu, dar parlamentul fiecărei țări se poate opune", a predicat părintele din fața altarului. Lumea din biserică s-a așezat cuminte în genunchi, în așteptarea rugăciunii.

Cei de afară, aliniați pe băncuțe, la soare, s-au arătat de acord făcându-și cruci mari. Nimeni nu s-a pus în genunchi pe pietre. Între două tramvaie și o mașină, toate urechile stăteau însă ciulite la boxele care aduceau în curte mesajul din biserică.

„Să cerem un referendum!”

„Mâine (azi – n.r.) se va decide asupra pașapoartelor biometrice. Se va stabili dacă vom fi însemnați cu toții cu acel microcip, acel instrument satanic, purtător al cifrei 666, cifra Fiarei. Am tot așteptat să se ia o hotărâre în funcție de învățătura lui Hristos. Mâine (azi – n.r.) se va lua decizia finală, la Senat", striga, răspicat, vocea din boxă. În curte, câteva cruci de „Doamne, ferește!”.

Noi trebuie să știm de partea cui ne postăm: primim sau nu primim", a continuat preotul. „Nu primim!”, s-au auzit, pe afară, câteva glasuri răzlețe. „Se pare că acei care ne conduc nu vor să ne dea această libertate de a alege. Ar trebui să le amintim că ei reprezintă acolo voința noastră, a creștinilor ortodocși”, a mai spus părintele. „Doar noi i-am ales!", s-a rățoit o bătrânică.

Putem să ne arătăm dezacordul față de pașapoartele biometrice. Putem să le cerem senatorilor să nu voteze. Ar trebui să le cerem să facă un referendum. Și toți, în cunoștință de cauză – pentru că acum, vă zic, nici ei, nici noi nu știm ce-i cu pașapoartele astea – să spunem ce vrem", a continuat predicatorul.

„Poporul vrea altceva decât cei de la Bruxelles”

Tot el le-a sugerat oamenilor ce se va întâmpla dacă, totuși, senatorii vor vota „strâmb”, iar cifra satanică va ajunge pe mai multe documente. La pașapoarte vom renunța. Nu vom mai călători. La permis, de asemenea, vom renunța. Și vom folosi mijloacele de transport în comun. „Dar, până în 2011, semnul Fiarei va ajunge pe buletinele noastre. Ce vom face atunci? La acestea nu putem renunța. Fără ele vom fi un nimeni, niște teroriști!!!", a protestat preotul și lumea iar s-a crucit.

După mai bine de zece minute de pledoarie, revenind la „ziua istorică”, preotul a reluat: „S-ar cuveni, dar, să ne rugăm pentru luminarea minții senatorilor. Trebuie să ne arătăm voința noastră de creștini ortodocși. Poporul vrea altceva decât vor cei de la Bruxelles! Dumnezeu nu ne va lăsa! Și vă îndemn ca rugăcinea pe care o vom citi să o continuați acasă, cu post și alte rugăciuni", a încheiat părintele, nu înainte de a-i îndemna pe creștini să vină la mitingul împotriva pașapoartelor biometrice, care se va organiza astăzi, între 14.00 și 16.00, în parcarea din fața Senatului, la Palatul Parlamentului.

Preotul Burlan a recunoscut că a ținut o rugăciune pentru luminarea minților politicienilor. Întrebat însă dacă nu cumva a încălcat îndemnul Patriarhiei Române, părintele a răspuns: „Dumneavoastră o știți mai bine (n.r. – poziția Patriarhiei), noi umblăm cu rugăciunea. Și noi tot la calm îndemnăm, și la rugăciune. Nu vreau să comentez mai mult, eu știu cum este privit acest subiect de presă și îmi rezerv acest drept. Doamne ajută!", a încheiat părintele Nicolae Burlan.

Cuvântul Ortodox