ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin trei cereri de despăgubire pentru efecte adverse grave ale vaccinului produs de AstraZeneca au fost admise în Norvegia, ceea ce a dus la acordarea de compensații financiare, anunță RT

Sistemul norvegian de compensare a prejudiciilor suferite de pacienți (NPE) va efectua despăgubiri către trei solicitanți grav afectați de vaccinul Oxford-AstraZeneca.  

Printre cei care au suferit grav de pe urma vaccinului- retras ulterior din programul național de vaccinare din cauza unor efecte secundare grave - se numără lucrătorii din domeniul sănătății care au fost vaccinați cu prioritate. Două femei au fost spitalizate în martie, iar una dintre ele, care avea în jur de 40 de ani, a murit. Un alt solicitant, un bărbat neidentificat în vârstă de 30 de ani, suferă încă de reacții adverse severe. 

"Am fost internat în spital cu dureri mari. A fost înfricoșător să urmăresc știrile despre alții care tocmai muriseră din cauza aceluiași vaccin", a declarat el pentru NPE. 

Oficialii calculează în prezent valoarea exactă a despăgubirilor, a anunțat directorul organismului, Rolf Gunnar Jorstad, afirmând că au fost stabilite și confirmate din punct de vedere medical legături directe între vaccin și deteriorarea stării de sănătate a beneficiarilor. Familia femeii decedate va primi, de asemenea, o plată pentru înmormântarea acesteia, a precizat el.

În total, în Norvegia au fost primite 77 de cereri de despăgubire legate de efectele secundare ale vaccinurilor Covid. Peste 50 dintre acestea se referă la AstraZeneca, în timp ce există, de asemenea, plângeri privind vaccinurile Pfizer și Moderna. Opt dintre cele 77 de cereri implică cazuri mortale.

În același timp, până la sfârșitul lunii iunie au fost înregistrate peste 16.000 de raportări privind suspiciuni de efecte adverse ale vaccinării anti-Covid, a anunțat presa NRK, citând Agenția Norvegiană pentru Medicamente. 

În timp ce multe persoane se plâng de simptome relativ ușoare, cum ar fi febră, dureri de cap, oboseală și amețeli, au fost raportate și consecințe medicale mai grave, inclusiv cheaguri de sânge, hemoragii, paralizii și reacții alergice severe cu anafilaxie. 

794 de persoane din Norvegia au murit din cauza coronavirusului. Au fost administrate aproximativ 4,2 milioane de doze de vaccin, peste 1,5 milioane de persoane fiind acum complet vaccinate.
 
Mulți au primit vaccinurile Oxford-AstraZeneca la începutul acestui an, dar, la câteva săptămâni de la lansarea campaniei de vaccinare, Institutul Norvegian de Sănătate Publică (NIPH) a recomandat guvernului să nu-l mai folosească, în urma unor rapoarte privind formarea unor cheaguri de sânge rare și potențial fatale. 

AstraZeneca a fost apoi complet eliminată din campania națională de vaccinare, în timp ce NIPH și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu un alt vaccin, cel al companiei Johnson & Johnson.