ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Republica Moldova va fi lansat în februarie un registru electronic al cetățenilor care refuză să devină donatori de organe după decesul cerebral, informează Canal2md.
 
Agenția Națională de Transplant informează că registrul deja se află la etapa de testare și precizează că, pe viitor, datorită acestei platforme va determina mai ușor potențialii donatori.
 
Cei care se împotrivesc transplantului de organe sunt îndemnați să-și înregistreze refuzul online pe site-ul agenției sau printr-o scrisoare prezentată fizic, 

Practic, dacă nu te-ai înscris electronic pe lista de refuz, riști să-ți fie preluate organele automat.

Din 2025, cei care nu se vor regăsi în registru vor deveni donatori de organe, dacă vor fi compatibili cu persoanele aflate pe lista de așteptare. Refuzul de a deveni donator de organe va avea valoare juridică, precizează sursa citată.

„Legea 42 cu privire la transplant deja prevede că trebuie să existe acest refuz în timpul vieții, doar că nu s-a pus acest mecanism în aplicație, deoarece elaborarea și mentenanța necesită timp și efort”, a afirmat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Agenția Națională de Transplant și-a propus să implementeze, în următorii ani, sistemul de transplant în toate spitalele din Moldova.