În România, în fiecare an, polițiștii înregistrează peste cinci mii de dispariții de minori. Peste jumătate dintre copiii care nu se mai întorc acasă ajung să fie supuși unor forme de abuz. Doi foști militari români, cu experiență în teatrele de operații, au creat, de curând, o tabără în care îi învață pe cei mici cum să se apere singuri, arată un reportaj realizat de jurnaliștii de la Antena1.

 Și, mai important,  astfel cei doi militari îi învață pe copii ce să facă în cazul în care ajung să fie răpiți. 200 de lei pe zi costă lecțiile predate în vârf de munte.

Alex este unul dintre cei care au ajuns în această tabără. Are 15 ani și face kick-boxing. Spune, despre luptă, că nu e întotdeauna cea mai bună soluție, pentru că într-o tentativă de răpire cu forța nu este egală și asta pentru că un prădător va alege întotdeauna o victimă mai slabă decât el.

Dacă victima este imobilizată, trebuie să încerce să se elibereze singură.
 
Pentru asta rebuie să țină cont de câteva reguli. Copiii sunt 
învățați să tragă coatele în spate, să nu țină brațele perfect paralel. Astfel, între mâini se va forma un spațiu care apoi le va permite să se elibereze. Dar trebuie să facă așa numai într-un moment în care agresorul nu observă. 

În plus, trebuie știut că orice geam, chiar securizat, poate fi spart tot cu ajutorul centurii de siguranță.


Este vital, se spune în reportajul de la Observator, ca persoanele răpite să colaboreze și să căute soluții pentru a găsi o cale de scăpare. De la a reține detaii despre răpitor, până la un plan de evadare. Dacă poate fi  câștigată încrederea răpitorului, există mai multe șanse, iar când apare momentul oportun „fugim într-un loc sigur și sunăm la 112”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews