ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În România, în fiecare an, polițiștii înregistrează peste cinci mii de dispariții de minori. Peste jumătate dintre copiii care nu se mai întorc acasă ajung să fie supuși unor forme de abuz. Doi foști militari români, cu experiență în teatrele de operații, au creat, de curând, o tabără în care îi învață pe cei mici cum să se apere singuri, arată un reportaj realizat de jurnaliștii de la Antena1.

 Și, mai important,  astfel cei doi militari îi învață pe copii ce să facă în cazul în care ajung să fie răpiți. 200 de lei pe zi costă lecțiile predate în vârf de munte.

Alex este unul dintre cei care au ajuns în această tabără. Are 15 ani și face kick-boxing. Spune, despre luptă, că nu e întotdeauna cea mai bună soluție, pentru că într-o tentativă de răpire cu forța nu este egală și asta pentru că un prădător va alege întotdeauna o victimă mai slabă decât el.

Dacă victima este imobilizată, trebuie să încerce să se elibereze singură.
 
Pentru asta rebuie să țină cont de câteva reguli. Copiii sunt 
învățați să tragă coatele în spate, să nu țină brațele perfect paralel. Astfel, între mâini se va forma un spațiu care apoi le va permite să se elibereze. Dar trebuie să facă așa numai într-un moment în care agresorul nu observă. 

În plus, trebuie știut că orice geam, chiar securizat, poate fi spart tot cu ajutorul centurii de siguranță.


Este vital, se spune în reportajul de la Observator, ca persoanele răpite să colaboreze și să căute soluții pentru a găsi o cale de scăpare. De la a reține detaii despre răpitor, până la un plan de evadare. Dacă poate fi  câștigată încrederea răpitorului, există mai multe șanse, iar când apare momentul oportun „fugim într-un loc sigur și sunăm la 112”.