ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eșecul înregistrat de liderul USR la alegerile prezidențiale tulbură apele în interiorul Uniunii. În cadrul unei ședințe care s-a lungit până târziu în noapte, mai mulți lideri USR au cerut demisia lui Dan Barna și a apropiaților acestuia.
Surse citate de Realitatea Plus susțin că liderii USR i-au reproșat lui Dan Barna, dar și „locotenenților” acestuia, Ionuț Moșteanu și Cătălin Drulă, strategia adoptată în campanie, mai ales în zona de comunicare.

După mai multe discuții și analize, Dan Barna le-a dat asigurări celor din USR că-și va pune mandatul pe masă și va solicita un vot de încredere din partea membrilor de partid, cel mai probabil prin intermediul unui vot electronic, metoda preferată de USR pentru a-i consulta pe cei din partid.

Luni însă, Barna afirma că nu demisionează de la conducerea USR, după rezultatele de la alegeri, deoarece asta ar fi o dovadă de lașitate. A admis, totuși, că știa că o treime din susținătorii USR vor să voteze Klaus Iohannis și că pe aceștia nu a reușit să-i convingă. 
 
Barna a declarat că în cazul în care colegii săi vor considera că trebuie să se retragă de la șefia formațiunii, atunci nu are nicio problemă să facă acest pas.
 
„Nu îmi dau demisia pentru că aș fi un politician laș dacă aș face asta, pentru că Alianța a avut succes cu fiecare demers pe care l-a avut până acum. E prima dată când avem, să spunem, un pas înapoi. Ori dacă ași fi genul acela de politician care zice la prima dificultate «vă mulțumesc. Eu am încercat. Plec acasă. Vă doresc succes» ar fi ca și mi-aș bate joc de 1,4 milioane de oameni care mi-au acordat încrederea. Din această perspectivă vom avea chiar în această seară o discuție cu Comitetul politic al partidului, cu liderii filialelor din țară. Vom face o analiză. Vom vedea care sunt pașii de urmat pe mai departe. Miza sunt alegerile locale și bineînțeles guvernarea pe care apoi trebuie să o construim”, a afirmat Dan Barna, luni seara la Digi 24, întrebat dacă se așteaptă ca cei din USR să îl dea la o parte sau dacă își va da demisia.

Chestionat despre un posibil Congres pe care să îl ceară colegii de partid pentru schimbarea lui ca președinte al USR, Dan Barna a spus că în cazul în care vor dori acest lucru, atunci va face un pas în spate.

„Instrumente statutare există și nu o să mă agăț de funcție, pentru că miza este să schimbăm într-adevăr România. Dacă vor considera colegii mei că soluția este ca Dan Barna să se retragă, pentru ca Alianța să aibă într-adevăr succesul pe care nu l-am furnizat eu acum, nu văd nicio problemă să fac asta. Doar că în momentul acesta consider că această campanie și-a atins niște limite dincolo de care, în contextul dat, în care am fost singurul candidat atacat structurat în toată perioada de campanie, sunt niște limite pe care le-am atins. Că se putea mai bine, asta fără îndoială. Felul în care am înțeles să fac această campanie mi-l asum. Vom vedea ce pași vor urma”, a explicat Dan Barna.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, rezultate parțiale oficiale, după numărarea a voturilor din 99,9% din secții. Klaus Iohannis a obținut 37,49% din voturi, Viorica Dăncilă 22,69%, iar Dan Barna este pe locul al treilea, cu 14,7%