ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Paul Cotîrleț, coordonator al departamentului din cadrul guvernului care organizează Centenarul Marii Uniri, a fost revocat din funcție din cauza „lipsei unui concept unitar și a unor obiective coerente”. Decizia a fost luată de ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu și a venit în urma primului Comitet Interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri, convocat marți de premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, „George Ivașcu a prezentat o analiză a stadiului actual al proiectelor și o evaluare a situației Departamentului Identitate Națională (cu atribuții în organizarea Centenarului Marii Uniri), precum și un Document Programatic privind Strategia aniversării Centenarului, conținând conceptul, principiile, temele și tipurile de acțiuni dedicate acestui mare eveniment”.

Comunicatul Ministerului Culturii subliniază că „activitatea desfășurată până în prezent de acest departament nu a avut un concept unitar, cu principii, teme, acțiuni bine definite și nici criterii de selecție, obiective coerente sau reprezentative, astfel că, până în prezent, nu se poate definitiva o listă finală a proiectelor finanțabile”. 

În consecință, ministrul Ivașcu a dispus reorganizarea Departamentului Identitate Națională, „în vederea creșterii eficienței, expertizei și profesionalizării activității acestuia”, și revocarea din funcție a secretarului de stat Paul Claudiu Cotîrleț, coordonator al acestui departamentului.
 
Paul Claudiu Cotîrleț, în vârstă de 29 de ani, conducea din noiembrie 2017, Departamentul Centenar, având funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. El fusese numit coordonator al tuturor evenimentelor prin care România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar presa relata la acel moment că Paul Cotîrleț a mărturisit că a ales cariera de politician când și-a dat seama că nu mai poate ajunge un fotbalist de un anumit nivel.
 
Bâlbâielile autorităților române și lipsa unor strategii clare privind organizarea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire au început încă de anul trecut, când, la jumătatea anului, fostul Cabinet condus de Mihai Tudose anunța că activitățile și structurile Departamentului Centenar, aflate în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în subordinea prim-ministrului, se vor desființa, iar departamentul va trece la Ministerul Culturii și Identității Naționale.