Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, la România TV, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România și că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaților, urmând să fie adoptată, scrie news.ro.

„Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem șanse, hai să vindem și terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaților. O vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici”, a spus președintele PSD, grupare care se află în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare.

El a precizat că, în cazul celor care deja au cumpărat, nu se mai poate face nimic, dar procesul trebuie oprit.

„Să stopăm, că procesul acum a început să se subțieze, pentru că noi, ridicând foarte mult agricultura, oamenii nu mai vor să-și vândă terenurile pentru că au început să aibă venituri din agricultură. Pentru că nimic nu a fost întâmplător, agricultura pusă la pământ. Un om care avea un hectar, două, cinci hectare spunea: "Mai bine îmi iau acum niște bani și îi folosesc decât să îl țin pe ăsta că oricum nu am cu ce să-l muncesc, nu mă ajută nimeni", a explicat Liviu Dragnea.

Reamintim că un studiu realizat în 2018 de către Transnational Institute pentru Comisia Europeană releva faptul că  există un fenomen de „acaparare" a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini din afara UE. Potrivit cercetării, România a ajuns unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor. Concret, peste 40% din suprafața agrară românească era controlată, la acel moment, de străini. În urmă cu doar cinci ani, procentul nu depășea 10 la sută. Aproximativ 5,3 milioane de hectare au intrat sub controlul unor persoane fizice, fonduri de investiții, bănci și companii de asigurări străine. Această cifra îngrijorătoare este confirmată inclusiv de specialiștii din Ministerul Agriculturii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews