ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucrainenii au început dragarea pe canalul Bîstroe, în ciuda tuturor avertismentelor internaționale. Această operațiune va avea efecte dezastruoase pentru Delta Dunării din România, potrivit ȘtiripeSurse. 

Un alt aspect dramatic al acestui lucru este faptul că și canalul Sulina ar putea fi grav afectat - chiar impropriu navigării. Din documentele trimise României, ucrainenii ar vrea să ajungă la o adâncime de 8 metri prin activitatea de dragaj.  Potrivit sursei citate, o aplicație de tracking stă dovadă fiecărei mile parcurse de cele două drage, iar în spațiul public au apărut inclusiv imagini care arată traseul vaselor ucrainene încă din decembrie anul trecut.

Brațul Chilia are 116 km lungime. Dintre ei aproape 86 reprezintă graniță cu Ucraina. Legătura cu Marea Neagră se realizează prin brațul Bâstroe. Ucraina vrea să îl facă navigabil internațional și integrabil în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Și asta nu de când a fost invadată de ruși, ci din 2004, mai scrie sursa citată.

Dincolo de Delta Dunării, argumentele care au stat în favoarea României în negocierile internaționale sunt legate de riscul erodării puternice a malului drept pe brațul Chilia, urmat de pierderi de teritoriu, de asemenea canalul Sulina în timp ar putea deveni impropriu desfășurării navigației.
 
Potrivit unor informații ale instituțiilor de resort, ucrainenii ar fi dragat deja până la peste șase metri la gura Bâstroe, afectând volumul apei din Chilia și Sulina.